Dit gebeurt met je lichaam als je stopt met roken

thinkstock
Roken is niet gezond, dat weten we ondertussen allemaal. Roken verhoogt het risico op kanker, hartaandoeningen en beroertes, maar wat gebeurt er als we plots stoppen met roken? Ons lichaam bezit de ongelooflijke kracht van zelfgenezing. Twintig minuten na je laatste sigaret begint je lichaam al te herstellen. En hoe langer je niet rookt, hoe gezonder je zal worden.

Na 20 minuten
Je bloeddruk en hartslag worden weer normaal en de temperatuur in je handen en voeten zal stijgen.

Na 8 uur
Het nicotine- en koolstofmonoxidegehalte in je bloed is ondertussen gehalveerd. Het zuurstofniveau in je bloed stijgt, wat je alerter maakt en je beter doet slapen.

Na 48 uur
De nicotine en de koolstofmonoxide is volledig uit je lichaam verdwenen. Je longen beginnen slijm en andere rommel te verwijderen. Je zenuwuiteinden herstellen zich en je reuk- en tastzin worden beter.

3 maanden
Je longen en de zuurstofcirculatie is merkelijk verbeterd. Je hoest minder en sporten gaat gemakkelijker.

1 tot 9 maanden
De verstopping en vermoeidheid van je sinussen verbetert. Je ademt gemakkelijker en je raakt bijna nooit meer buiten adem.

1 jaar
Het risico op hartaandoeningen is gedaald met 50 procent.

5 tot 15 jaar
Het risico op een beroerte is nu even groot als een niet-roker.

10 jaar
Het risico op een rokersgerelateerde kanker is bijna even groot als een niet-roker. 60 procent van de kankers zijn gelinkt met voeding en roken.  

15 jaar
Het risico op hartaandoeningen of een hartaanval is nu even groot als bij een niet-roker. Ook het risico op overlijden is nu even groot als bij een niet-roker.