Ga naar de mobiele website
^ Top

Zoo van Wenen laat alle pelikanen inslapen wegens vogelgriep

Het lege pelikaanterrein in dierentuin Schönbrunn vandaag.
REUTERS Het lege pelikaanterrein in dierentuin Schönbrunn vandaag.
De dierentuin Schönbrunn in Wenen heeft wegens de vogelgriep alle pelikanen moeten laten inslapen. Het virus H5N8 was eerst bij één dier vastgesteld. Na positief resultaat bij de hele groep werden alle 21 kroeskoppelikanen gedood. Dat deelde de zoo vandaag mee.

"In samenwerking met de instanties en ter bescherming van de rest van het vogelbestand heeft de dierentuin deze ochtend alle pelikanen laten inslapen", aldus de dierenarts van de zoo. Hoe de dieren besmet zijn geraakt, is nog niet duidelijk. Vermoedelijk is het virus overgedragen door een wilde vogel.

De zoo had nochtans begin december extra voorzorgsmaatregelen genomen. De kroeskoppelikanen met een vleugelspanwijdte van rond de drie meter waren in een tent ondergebracht. Bij de in- en uitgang van het vogel- en regenwoudhuis waren desinfecterende matten neergelegd.

Sinds november 2016 breidt het hoogst besmettelijke virus zich in Europa uit. Volgens de Europese commissie zijn tot dusver meer dan 16 EU-landen door de H5N8-variant getroffen. Mensen lopen voorlopig geen gevaar voor de vogelgriep.

Archiefbeeld van de pelikanen in dierentuin Schönbrunn.
AP Archiefbeeld van de pelikanen in dierentuin Schönbrunn.
Meer over2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Britt Tacq

    Oh nee, konden ze die dieren niet in quarantaine steken tot ze er iets op vonden om ze te genezen? Tzijn precies geen vet- of leg-kippen waar er miljoenen van zijn.

  • Dhr. fons

    Erg voor die beestjes, wel goed dat ze zijn ingeslapen! Dat doen ze normaal nog niet eens...

Meld een bug