Zo ziet uitsterven eruit: dit mannetje is de laatste van zijn soort

Twitter
Voor veel mensen zijn uitstervende diersoorten een ver-van-hun-bed-show. Bioloog Daniel Schneider maakte het probleem maandag echter pijnlijk duidelijk met één enkele foto.

Schneider deelde maandag een foto van Sudan, de allerlaatste mannelijke noordelijke witte neushoorn die nog in leven is. "Wil je weten hoe uitsterven eruitziet?", schreef hij erbij op Twitter. "Sudan is de laatste. Nooit meer." 

De neushoorn leeft al sinds 2009 in de Ol Pejeta Conservancy in Kenia. Hij werd toen overgebracht vanuit een Tsjechische zoo om deel te nemen aan een kweekprogramma. Er werden echter nog geen nieuwe kalfjes geboren, en Schneiders enige mannelijke metgezel, Suni, overleed in 2014. Naast Sudan, die met zijn 43 lentes al een gezegende leeftijd bereikt heeft, zijn er nu nog twee vrouwtjes in leven. Als het mannetje geen nieuwe soortgenoten kan verwekken, sterft de noordelijke witte neushoorn uit.

Sudan wordt 24 uur per dag bewaakt, en zijn lijfwachten riskeren vaak hun leven om de neushoorn te redden. Ook al werden zijn hoorns voor zijn eigen veiligheid afgezaagd, toch proberen stropers de stompjes vaak nog buit te maken. In Azië wordt het ivoor nog steeds gezien als een geneesmiddel voor allerlei kwaaltjes.

Wie een steentje (lees: centje) wil bijdragen aan het kweekprogramma van Sudan en zijn twee wijfjes, kan hier een donatie doen.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Cindy Verschave

  In azie slaan ze duidelijk door, geneesmiddel voor kwaaltjes, wat are they thinking, een frontale kwab amputatie zou hen beter helpen

 • lindsey clauw

  Dit gebeurt er Waneer geld belangrijker is dan levende wezens. Zo'n prachtige dieren

 • Jurgen Meurs

  Ik vrees ook dat met nog maar één mannetje deze soort gedoemd is uit te sterven en beste Frank dit is in de verste verte niet te vergelijken met het uitsterven van de dino's. Dinosauriërs zijn niet uitgestorven voor het winstbejag van een andere soort. Misschien is het hoog tijd dat naast de rechten van mens en kind ook rechten van het dier internationaal worden vastgelegd.

 • Patrick De Clercq

  Heel triest. Misschien kan kunstmatige inseminatie soelaas brengen.

 • GASTON FOUBERT

  Er kan met de tijd een andere bloedlijn gecreëerd worden met inbreng van DNA van een gelijksoortig wezen zonder dat er mutatie optreedt, niet? Men kan schapen klonen en men spreekt zelfs over de mammoet, waarom dan niet met neushoorns.