Zo hard ziet een scharrelkip af

RV / Animal Rights
Van alle soorten legkippen zijn het de scharrelkippen die het meeste stress ervaren. Dat zegt vakliteratuur en wetenschappelijk onderzoek. 

Een veel voorkomend probleem bij scharrelkippen is dat ze aan 'verenpikkerij' doen: ze pikken naar elkaar en trekken elkaars pluimen uit, met kaalheid tot gevolg. Soms eten ze elkaar ook op. Hoe meer stress, hoe groter de kans dat dat gebeurt. Het prettigst voelt een kip zich in een groep van zo'n twintig dieren.  In bedrijven leven ze samen met duizenden, en dat verstoort de natuurlijke rangorde. Om de schade van al dat pikken te vermijden, wordt bij pasgeboren leghenkuikens met infrarood vaak de snavelpunt verwijderd - een pijnlijke ingreep.

Andere problemen die typisch zijn voor leghennen zijn eileiderontstekingen en buikvliesontstekingen. Ook breuken zijn veelvoorkomend, doordat de kippen op en over elkaar lopen: tegen het einde van z'n loopbaan heeft elke leghen gemiddeld één of meer breuken opgelopen, zegt onderzoek. Eigenlijk heeft een leghen bijna z'n hele leven lang wel de ene of andere kwaal. Het leven in de stal, 24 uur op 24, zorgt voor problemen aan de luchtwegen en ontstekingen aan neus en ogen. Een grote plaag in de sector zijn bloedluizen: ze veroorzaken bij de kip jeuk, onrust, en bloedarmoede. Uit het bestrijden van de bloedluis ontstond het fipronilschandaal.

RV / Animal Rights6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hilde Geysen

  Ik ben beschaamd dat ik mens ben,het wreedste zelfzuchtigste wezen op aarde .

 • jordan man uello

  heel erg allemaal. Mocht een mens weten wat men opeet. En het is nog erger met Bioproducten, want daar kan men nog meer poen scheppen. Bij controle is enkel de kast open met 'goei' producten (die ook slecht zijn voor de gezondheid maar minder.) De kast met de schadelijke producten zit een dikke sleutel op. En dat is overal hetzelfde.

 • paul van de velde

  Die mensen zien hun kippen niet als dieren. Voor hen zijn het voorwerpen die zoveel mogelijk moeten opbrengen en zo weinig mogelijk moeten kosten aan onderhoud. Levenslang verbieden om nog enig dier te mogen houden, zal vlug gedaan zijn met dierenmishandeling.

 • Erwin De Meyer

  Weyts weet weeral wat te doen .

 • Harm Tim

  Verschrikkelijk om dat zo te zien en totaal niet nodig, wij begrijpen werkelijk niet dat de eigenaar en eventueel zijn vrouw en kinderen nog kunnen slapen. Hier moet de Belgische regering op ingrijpen, werkelijk walgelijk hoe ze met dieren omgaan.