Ga naar de mobiele website
^ Top

Zo bereken je hoe oud je hond écht is in mensenjaren

thinkstock
We beschouwen onze huisdieren vaak en graag als mensen. Dat blijkt onder meer uit het omrekenen van de leeftijd van onze geliefde hond naar mensenjaren. Gewoon maal zeven, toch? Nee, die traditionele berekening klopt niet (helemaal)! Dat weet ook Pete Wedderburn, auteur van Pet Subjects die een en ander toelicht.

De bekende klassieke methode gaat uit van een verhouding tussen de gemiddelde levensverwachting van de mens en die van de hond. Die is dan inderdaad te herleiden tot ongeveer een factor 7, gezien mensen zo'n 80 jaren leven en honden 11-12 jaren.

Maar dit stemt lang niet altijd met de realiteit overeen. Een hond van één jaar oud is bijvoorbeeld veel volwassener dan een kind van zeven. Honden worden ook vaak ouder dan vijftien jaar, terwijl er in verhouding veel minder mensen zijn die hun 105de nog kunnen vieren. Er zijn zelfs een boel gevallen bekend van honden van meer dan 20 jaar (zou dus 140 in mensenjaren zijn) en de oudste werd zomaar eventjes 29 (of... 203 mensenjaren). De oudste mens ter wereld werd 'maar' 122 - al was er onlangs melding van een man die 146 zou geworden zijn, maar die leeftijd kon niet officieel worden geverifieerd.

1 jaar is puber
Hoe dan wel te rekenen? Het uitgangspunt is dat een hond van één jaar overeenkomt met een puber van vijftien, en dat de viervoeter op twee jaar als equivalent een volwassene van 24 heeft. Vanaf het tweede jaar telt een hondenjaar voor ongeveer drie tot vijf mensenjaren, afhankelijk van andere factoren. Die hond van 29 zou dan in mensenjaren 105 geworden zijn: 24 jaar (van die eerste twee hondenjaren) optellen bij bij de 27 overige hondenjaren die je moet vermenigvuldigen met 3. Dat is dus 24 plus 81, of 105. Dat is al een pak aannemelijker dan de 203 mensenjaren van hierboven.

Ras
Maar deze methode houdt op zich onvoldoende rekening met rassenverschillen. Zo loopt een Duitse dog al op 7-8 jaar het risico te sterven aan ouderdomskwalen. De leeftijdsverwachting van honden is dan ook gerelateerd aan de grootte van het ras. Ook een Saint-Bernard veroudert sneller dan bepaalde kleinere soorten, zoals de dwergpoedel die makkelijker 15 en weleens meer dan 20 worden. Honden die tussen de kleintjes en de grote inzitten, leven gemiddeld dan weer 12 tot 15 jaar. Het is verder ook bekend dat rashonden over het algemeen jonger sterven dan zogenaamde straathonden of kruisingen. Volgens recente gegevens leven niet-rashonden gemiddeld 1,2 jaar langer.

Leve het internet
Om alles in rekening te brengen, ben je soms wel even bezig. Maar... er bestaan in deze moderne tijden ook websites die de taak al een heel stuk vergemakkelijken. Online rekenmachines in hondenjaren dus, vaak gratis.

Het blijft natuurlijk allemaal wat entertainment: levensverwachtingen berekenen is een heikele zaak, zowel voor mensen als voor trouwe viervoeters.
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • mis tanget

    Ze gaan altijd veel te vroeg... Helaas.

  • Jeroen Roelants

    Ja, wisten we eigelijk al..

Meld een bug