Zimbabwe verkocht bijna 100 olifanten aan China en Dubai wegens overbevolking nationale parken

AP
Zimbabwe telt te veel olifanten en dat heeft volgens een woordvoerder van het agentschap voor wild leven in het land grote gevolgen. De olifanten verwoestten gewassen en vormen een risico voor de bevolking. Daarom werden de voorbije jaren bijna 100 olifanten verkocht aan China en Dubai, goed voor een opbrengst van 2,7 miljoen dollar (omgerekend 2,4 miljoen euro).

“We hebben 84.000 olifanten in het land, maar hebben maar capaciteit voor 50.000”, zo verklaarde het ministerie van Toerisme aan lokale media volgens CNN. “We geloven in duurzaam gebruik van hulpbronnen, dus we verkopen olifanten om voor de rest te kunnen zorgen”, rechtvaardigde de woordvoerder van de Parks and Wildlife Management Authority de verkoop. “De afgelopen vijf jaar zijn al 200 mensen gestorven door een confrontatie met olifanten, en ten minste 7.000 hectare gewassen werd vernietigd door olifanten”, aldus Tinashe Farawo nog.

“De natuurlijke habitat van de dieren raakt in Zimbabwe bovendien uitgeput door de klimaatverandering”, voegde Farawo eraan toe. “Vaak terugkerende droogtes hebben de overbelaste nationale parken aangetast en de olifanten worden gedwongen om steeds verder voedsel en water te zoeken.”

Per vliegtuig

Volgens de krant Zimbabwe Chronicle werden 93 olifanten tussen 2012 en 2018 veilig per luchtbrug naar parken in China vervoerd. Er werden ook vier olifanten naar Dubai getransporteerd. De olifanten werden verkocht voor prijzen tussen 13.500 en 41.500 dollar (ofwel 12.000 en 37.000 euro). De opbrengst wordt geïnvesteerd in anti-stropersprojecten, conservatie en onderzoek.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gino De Neef

    Blijkbaar toch niet aan het uitsterven