Zijn muizen het ultieme wapen tegen terroristen?

THINKSTOCK
Schrik niet als je binnenkort op de luchthaven besnuffeld wordt door een muis, want het beestje is er voor je veiligheid. De veiligheidsmaatregelen in luchthavens zijn voor verbetering vatbaar en dat wil een Israëlisch bedrijf veranderen met muizen. Een interessante vernieuwing, want dat zou kunnen betekenen dat je in de toekomst je riem, GSM en portefeuille niet meer in die bakjes hoeft te leggen.

Vandaag zetten luchthavens metaaldetectors en röntgenstralen in om de veiligheid van passagiers te verzekeren. En soms draaien veiligheidsagenten eens een rugzak binnenstebuiten op zoek naar explosieven. Dat is onvoldoende volgens het Israëlische bedrijf X-Test, dat werkt aan een systeem waarbij muizen het luchtruim veilig houden. De reukzin van muizen zou immers even goed zijn als die van een hond en bovendien zijn de knaagdieren veel goedkoper en gemakkelijk te trainen.

Vice-voorzitter van X-Test, Yuval Amsterdam, een voormalig ontmijnexpert bij het Israëlische leger, zegt dat getrainde muizen biosensoren worden die kunnen ingezet worden tegen terroristen. "Muizen kunnen op grote schaal getraind worden en zijn dus meer betrouwbaar dan honden", aldus Amsterdam. "De muizen snuffelen aan passagiers en hun bezittingen zonder dat die daar last van ondervinden. Omdat ze zo klein zijn, kunnen we ze gemakkelijk in kooitjes stoppen aan de controlepunten", besluit hij.

Omdat terroristen steeds vaker explosieven verstoppen in hun lichaam, komen muizen als geroepen. De knaagdieren kunnen gemakkelijk getraind worden om explosieven te ruiken, waardoor terroristen zelfs met ingenieuze systemen niet door de mazen van het net kunnen glippen.

Philip Baum van Aviation Security International juicht de vernieuwing toe: "We kunnen momenteel geen interne explosieven detecteren en muizen kunnen die leemte opvullen", klinkt het. De luchtvaartindustrie is constant op zoek naar nieuwe methodes die meer veiligheid garanderen, terwijl ze passagiers zo weinig mogelijk hinderen.

Behoort dit ongemak binnenkort tot het verleden?
THINKSTOCK Behoort dit ongemak binnenkort tot het verleden?