Zes jaar lang redde Leeluu mensenlevens. Nu is ze vergiftigd: “Ze heeft drie dagen lang gevochten voor haar leven”

Leeluu werd acht jaar.
rv Leeluu werd acht jaar.
De verbijstering bij een Duitse organisatie van reddingshonden in het Duitse Kronach (Beieren) is groot. Rond de jaarwisseling werd een van haar geliefde honden, Rhodesian Ridgeback Leeluu, opzettelijk vergiftigd. Het dier stierf een pijnlijke dood. De organisatie is radeloos.

Manfred Burdich (52) had de viervoeter opgeleid om mensen op te sporen. Haar specialisatie: de opsporing van demente personen. Ze werd al die jaren vaak ingezet en was van cruciaal belang om mensen terug te vinden.

Maar een onschuldige wandeling betekende haar einde. “Na onze wandeltocht braakte ze plotseling”, vertelde Burdich. De hond werd naar een dierenkliniek gebracht. Daar kwam men snel tot de conclusie dat ze vergiftigd was.

“Leeluu moet een vergiftigd aas hebben gegeten. In onze regio zijn dergelijke gevallen al meermaals voorgekomen helaas.” Probleem: zolang niet duidelijk is om welk vergif het gaat, kunnen alleen de symptomen wat bestreden worden.

Voor de Rhodesian Ridgeback kon helaas weinig hulp meer baten. Drie dagen lang vocht ze voor haar leven. “Ze stierf een ellendige dood met pijnlijke krampen en orgaanfalen.”

Burdich vertelt over de fatale gevolgen van dergelijk gifaas voor andere hondenbezitters: “Je wordt haast hysterisch bij elk grassprietje dat ze eten. Het kan niet zijn dat zulke krankzinnige mensen ons leven bepalen.”

De mensen van de reddingsorganisatie vragen zich nu af of hun sociaal engagement nog wel de moeite waard is na zo’n daad vol haat.

Bekijk ook:

Hond is held van de match met spectaculaire redding
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean-Paul Hoornaert

  ik heb meer respect voor dieren dan voor sommige mensen

 • Jean Elst

  Heeeeeel triestig en wraakroepend!

 • Mo Haenen

  Dit is de beloning en het respect dat dit dier krijgt na zoveel goeds gedaan te hebben voor mensen... ronduit afschuwelijk en walgelijk! Sommige mensen zijn echte monsters...

 • Didi Bellens

  Ocharme dat dier, hoe afschuwelijk.

 • Nancy Diegem

  Hoe dikwijls al gezegd.........MensDOM en DierenRIJK !!!