Exclusief voor abonnees

Zeldzame zangvogels aan onze kust: kwestie van klimaat of meer en betere vogelaars?

Zeebrugge en Heist lijken voorbije maand hotspots voor vogelspotters

De bruine klauwier, afkomstig uit China, werd de voorbije jaren al enkele keren aan onze kust gespot.
Natuurpunt De bruine klauwier, afkomstig uit China, werd de voorbije jaren al enkele keren aan onze kust gespot.
De voorbije maand zijn in de omgeving van Zeebrugge en Heist vijf vogelsoorten gespot die in onze contreien uiterst zelden voorkomen. Met de bruine klauwier, de Siberische sprinkhaanzanger, de roodoogvireo, de izabeltapuit en de Turkestaanse klauwier wordt aan onze kust almaar exotischer gekwetterd. Maar hoe belanden die zogenaamde ‘dwaalgasten’ hier?

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

 • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
 • Slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Herman Kouter

  Een aantal jaren geleden zat er een volwassen kleine geelpootruiter (Noord Amerika) in onze contreien. Heeft niets met de opwarming te maken. Draulans zou beter moeten weten.

 • raf peeters

  Mijn buur had een vogelverzameling van niet minder van 179 vogels van allerlei soor-ten en ook jaren mee gekweekt,hij werd zien en heeft op een goede dag zijn gigan-tische volière opengezet en weg waren de diertjes,nu zo'n 3 jaar geleden, onder-tussen hebben we hier parkieten in 't wild en andere soorten die er niet waren en kweken er lustig op los.

 • Mario Tersago

  Rick, neemt niet weg dat men het moet opvolgen want verplaatsing van het territorium wil ook zeggen oa. nieuwe roofdieren en/of verplaatsing van roofdieren,.. is een heel domino effect in voedselketen, waar men niet al te licht over moet gaan, denk ik. Zeker niet gezien de massale vogelsterfte (pesticiden? klimaat? parasieten/ziekteverwekkers?).. maar logisch gezien, idd migratie naargelang temperatuur.

 • Kirsten Hershe

  Neen, neen, neen, neen en nog eens neen. Klimaatverandering speelt hierin geen rol. Ik heb al vaker sneeuwuilen en Siberische ganzen gespot in mijn regio, toen er van klimaatopwarming nog geen sprake was omdat het ook niet ter sprake hoeft te komen. Klimaat verandert continu en dieren migreren erop los. Daar waar voor hen de beste levensomstandigheden zijn, voedsel en drinken, migreren ze naartoe.

 • Rick Cabus

  Draulans kwettert maar wat. Het is de normale gang van zaken, dieren migreren, naargelang de omstandigheden!