Zeldzame steppekievit duikt op in Gentse kanaalzone

In Zaffelare, in de Gentse kanaalzone, werd een steppekievit waargenomen. De vogelsoort is volgens BirdLife International één van de 192 vogelsoorten die 2020 vermoedelijk niet halen.

"Vanochtend werd in een weiland in de Pollaeredam in Zaffelare een volwassen steppekievit in zomerkleed opgemerkt", meldt Dominique Verbelen van Natuurpunt. "De uiterst zeldzame Steppekievit is nauw verwant aan de kievit die in Vlaanderen broedt.
 
Het is gissen waarom de vogel zover uit zijn koers vloog. De steppekievit broedt in de Centraal-Aziatische steppen en geniet bescherming in Armenië, Kazachstan, Rusland, Turkmenistan, Oekraïne en Oezbekistan. Volgens de Belgische Homologatiecommissie werd de soort in ons land nog maar negen keer waargenomen."
 
 Bedreigde vogelsoort
Op de rode lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) is de soort sinds 2004 opgenomen in de categorie 'met uitsterven bedreigd'. Op die lijst staan192 vogelsoorten die vermoedelijk 2020 niet zullen halen.
 
De populatie van de steppekievit ging sinds de jaren 1960 continu bergaf en wordt nu geschat op zo'n 5.600 broedkoppels. De broedplaatsen van de vogelsoort in Centraal-Azië staan enorm onder druk. Dat komt onder meer door het omvormen van steppes naar landbouwgrond, het gebruik van de steppes voor grootschalige veeteelt en het uitdrogen van de steppegronden door de klimaatverandering. Ook de illegale jacht tijdens de wintertrek, onder meer boven Syrië, zorgt voor een enorme terugval. (belga/vsv)