Zeldzame lachstern geboren op Nederlandse Marker Wadden

Lachstern.
Shutterstock Lachstern.
Op de Nederlandse Marker Wadden in het Markermeer is een jonge lachstern geboren. De Dienst Natuurmonumenten meldt dat dit zeer bijzonder is, omdat er sinds 1958 slechts één broedgeval in Nederland bekend is.

Het Markermeer is een meer tussen Noord-Holland, Flevoland en het IJsselmeer. "Dit is geweldig nieuws en een enorme opsteker voor Marker Wadden", stelt Tim Kreetz, boswachter van Natuurmonumenten op de eilandengroep. 

"De kenmerkende lach hadden we op het eiland totaal nog niet verwacht. Volwassen lachsterns eten namelijk grote insecten en die zijn er op Marker Wadden nog niet zo veel. De natuureilanden zijn pas twee jaar oud en nog volop in ontwikkeling. De komst van deze vogel hadden we pas over een aantal jaren durven dromen." Het broedgeval werd ontdekt door vogelonderzoeker Jan van der Winden.

De lachstern staat op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Er zijn in Noord-Europa nauwelijks geschikte leefgebieden waar de lachstern zowel kan broeden als foerageren.

De lachstern op Marker Wadden broedt in een gebied dat alleen toegankelijk is voor de boswachter en een select aantal natuuronderzoekers.

dorien koppenberg1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bob Nalyd

    Enkel toegankelijk voor een select groepje mensen terug.