Zeldzame horrorteek in Nederland droeg ‘vlekkenkoorts’ bij zich

De hyalommateek is een stuk groter dan reguliere teken in Nederland.
Universiteit van Hohenheim De hyalommateek is een stuk groter dan reguliere teken in Nederland.
Een ‘reuzenteek’ die eerder deze maand werd gevonden in het Nederlandse Odoorn blijkt een hyalommateek. Dat laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten. Het is de tweede keer dit jaar dat zo’n tropische teek in Nederland wordt aangetroffen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De hyalommateek kan het Krim-Congovirus bij zich dragen, wat bij mensen voor een ernstige en zelfs dodelijke koortsbesmetting kan zorgen. Maar volgens het Nederlandse gezondheidsinstituut is dit virus niet aangetroffen bij de teek uit Drenthe.

Vlekkenkoorts

Wel werd de bacterie Rickettsia aeschlimannii gevonden. Een infectie met deze bacterie kan bij de mens koorts, hoofdpijn, spierpijn en een karakteristieke huiduitslag veroorzaken. Deze ziekte, die ook vlekkenkoorts wordt genoemd, komt volgens het RIVM zelden voor. Vlekkenkoorts is gelukkig goed te behandelen met antibiotica.

Hyalommateken komen oorspronkelijk uit Afrika en Azië. Ze zijn ongeveer twee keer zo groot en veel sneller dan de bij ons veelvoorkomende schapenteek. Ook kunnen ze, in tegenstelling tot gewone teken, heel scherp zien. Daardoor kunnen ze minutenlang achter hun prooi aanrennen.

Trekvogels

De teken, die normaal gesproken alleen in warmere landen voorkomen, zijn eerder al in Duitsland gesignaleerd. Het RIVM vermoedt dat de teken zijn meegekomen met trekvogels uit het Middellandse Zeegebied. 

Sinds 2012 zijn ongeveer vijftig hyalommateken die in Noordwest Europa zijn gevonden getest op het Krim-Congovirus. Geen van deze teken had dit gevaarlijke virus echter bij zich.
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dries Peeters

  Mensen maken hier zo'n drama van. Deze dieren verplaatsen zich op vogels of transport zoals de vele zwarte weduwe spinnen die aangetroffen zijn in antwerpen op oldtimers die vanuit america geïmporteerd waren.

 • Yvan Lindekens

  Dat is nog maar het begin: ook de schimmel Candida auris versreidt zich razendsnel over de planeet. Dankzij veelvuldig gebruik van fungiciden in de landbouw goeddeels resistent, dankzij de klimaatopwaming dezer dagen goed gedijend bij temperaturen rnd de lichaamstemperatuur bij mensen. Maar begin dat maar eens uit te leggen aan die, die denken dat hun gladgeschoren pelouze het toppunt van "natuur" is...

 • Don Tessers

  De hyena´s onder de insekten. Ze komen mee met trekvogels zeggen des....kundigen...nou misschien wel het meeste met de grote Afrikaanse invasie naar Duitsland en nu volgt een tweede invasie waarbij nu ook nog het verhoogde risico van ebola virus kan worden toegevoegd.

 • jos beverke

  Wat we nodig hebben is een goeie strenge winter,want sommige beestjes uit de tropische en subtropische gebieden zijn daar geen liefhebbers van...

 • michel goethals

  het kan alleen erger worden......werk op de plank