Zeldzame boommarter in Merelbeke verrast onderzoekers

Wetenschappers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) zijn verrast door een nachtfoto van een zeldzame boommarter in de Makegemse bossen in Merelbeke. De soort werd sinds het begin van de jaren tachtig met zekerheid gezien in het Meerdaalwoud (Leuven) en plant zich allicht op een derde locatie in Vlaanderen voort: het Brugse Houtland.

"Een van de meest verrassende van de afgelopen jaren", aldus onderzoeker Jan Gouwy (INBO) over de waarneming in Merelbeke. Het aanhoudende geblaf van een hond verraadde op 28 juni een boommarter onder een woonwagen. Toen het dier een boom invluchtte, kon het gefotografeerd worden. "Uniek bewijsmateriaal van op zijn minst tijdelijke boommarteraanwezigheid in het hart van Oost-Vlaanderen", aldus Gouwy.

Boommarterpopulatie toch niet zo geïsoleerd
Samen met recente waarnemingen in westelijk Henegouwen, uit de bossen rond Beloeil en Stambruges, doet dat de vraag rijzen of de Vlaamse boommarterpopulatie misschien toch niet zo geïsoleerd is als gedacht. Op 19 juli werd overigens een boommarter op de gevoelige plaat vastgelegd in het Meerdaalwoud, ten zuiden van Leuven, daar waar sinds de vroege jaren tachtig enig bewijs van voorkomen ontbrak.

Naast Sinaai (Sint-Niklaas), waar deze zomer het enige jong van de gezenderde boommarter "Eufrazie" een verkeersslachtoffer werd, en de Antwerpse Noorderkempen (Kalmthout en Retie), is het zo goed als zeker dat de soort zich op een derde locatie voortplant, namelijk in het Brugse Houtland. Het INBO baseert zich onder meer op fotobewijzen van eind augustus en 2010, alsook op twee aangereden kadavers in Waardamme en Loppem.