Zeldzame aasgier gespot België

UNKNOWN
In de kustpolders in Zandvoorde (Oostende) is gisterennamiddag door verschillende vogelkijkers een aasgier opgemerkt. Het is pas vierde keer dat de bedreigde mediterrane vogelsoort in België wordt waargenomen. Afgelopen maandag was er ook al een waarneming uit de provincie Luxemburg.

Zeven vogelkijkers zagen gisteren in de late namiddag de imposante aasgier over de Zoutekreek in de Oostendse deelgemeente Zandvoorde trekken. De volwassen aasgier trok hoog over in noordoostelijke richting. "Voor niet-vogelkenners kan de soort in vlucht verward worden met een ooievaar", verduidelijkt Dominique Verbelen van Natuurpunt. "In tegenstelling tot ooievaars hebben aasgieren geen lange uitstekende nek en een typische korte wigvormige staart. De foto's van gisterennamiddag tonen een onmiskenbare aasgier."

Stortplaatsen
Maandag werd er ook al één gemeld in Fauvillers (provincie Luxemburg), zo staat te lezen op waarnemingen.be. De aasgier werd in België nog maar drie keer met zekerheid waargenomen, aldus het Belgisch Avifaunistisch Homologatie Comité. "De meest kans om aasgieren te zien is in de buurt van stortplaatsen van huishoudelijk en dierlijk afval."

Bedreigd

Aasgieren leven in Zuid-Europa, ze trekken in september naar de tropen en keren in april en mei terug. De spanwijdte tussen de vleugeltoppen bedraagt ruim anderhalve meter. De aasgier is één van de drie Europese gierensoorten, naast vale gier en monniksgier. Volgens de International Union for Conservation of Nature is de aasgier op wereldschaal een bedreigde soort en nemen de aantallen zorgwekkend af. (belga/ep)