Zeg nooit meer 'simpel' tegen een duif

En de duif, zij keerde weer.
Thinkstock En de duif, zij keerde weer.
Duiven zijn, wat spreuken en gezegden ook beweren, geen simpele wezens. Uit een studie, vandaag gepubliceerd in vakblad Current Biology, blijkt immers dat de lievelingsvogels van de duivenmelkers, net als mensen en sommige apensoorten, het onderscheid kunnen maken tussen de abstracte begrippen tijd en ruimte.

Zij zijn dus een stuk intelligenter dan door zelfs menig duivenhouder werd gedacht. Al liet het feit dat duiven de gewoonte hebben om linea recta naar huis te vliegen al enige ver gevorderde kennis bij de vogels vermoeden.

Uit de studie blijkt dat duiven dezelfde hersenregio gebruiken om ruimte en tijd te peilen, wat doet vermoeden dat abstracte concepten niet afzonderlijk worden behandeld in het duivenbrein. In tegenstelling tot mens en aap gebruiken de duiven wel een andere hersenkwab.

Andere studies hebben al uitgewezen dat raven even intelligent zijn als de primaten. De zwarte vogels maken bijvoorbeeld werktuigen om hun voedsel te nuttigen, een kleine stap verwijderd van mes en vork.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.