Zeerobbeninvasie veroorzaakt chaos in Canadees stadje

De tientallen zadelrobben zijn gedesoriënteerd.
Getty Images/iStockphoto De tientallen zadelrobben zijn gedesoriënteerd.
Roddickton-Bide Arm, een stadje op het Canadese eiland Newfoundland, wordt momenteel overspoeld door tientallen uitgehongerde zeerobben. De dieren verstoren het verkeer en versperren de toegang tot woningen en winkels. Inwoners van Roddickton willen de dieren helpen, maar mogen niets doen.

Vorige week kwamen de robben vast te zitten op het eiland, nadat de baai via dewelke ze binnenkwamen, plotseling bevroor. De dieren konden daardoor niet terugkeren naar de oceaan. Volgens experts zijn de zeerobben mogelijk gedesoriënteerd door het tempo waaraan de baai bevroor en zette dat hen aan om landinwaarts te trekken in plaats van richting open water.

Uit beelden op sociale media blijkt dat de dieren gestrand zijn op wegen en sneeuwbanken. “Het voelt alsof we overspoeld worden", zegt burgemeester Sheila Fitzgerald. “Er zijn zeerobben op de weg, er zijn zeerobben op mensen hun oprit, in hun achtertuinen, parkings, doorgangen, bedrijven.”

“Ze bevinden zich 4 of 5 mijl van de oceaan en verhongeren waarschijnlijk”, zegt een ooggetuige op Twitter.  

Uitgehongerd

Het is in Canada bij wet verboden om zich met zeezoogdieren, zoals zeerobben, te bemoeien. Momenteel dreigen de dieren echter te verhongeren. “Het is zielig om te zien. Ze hebben geen eten", aldus Fitzgerald. Ondertussen stierven al minstens twee exemplaren, vermoedelijk na een aanrijding.  

Arctische gebieden

Volgens Garry Stenson, wetenschapper bij het departement voor Visserij en Oceanen (DFO), is het echter niet ongewoon dat de zadelrobben die Roddickton momenteel innemen, rond deze tijd van het jaar aan wal komen. De dieren migreren in december zuidwaarts vanuit de Arctische gebieden en brengen hun winters langs de kusten van Newfoundland en Labrador door. 

Nu werden de robben echter verrast door het zee-ijs. “Ze weten echt niet welke kant ze uit moeten. Het lijkt alsof ze een bepaalde richting uitgaan en blijven doorgaan in de hoop zo uiteindelijk water te vinden. Gewoonlijk vinden ze hun weg wel weer terug”, aldus Stenson.

Interventie?

In de loop van de volgende dagen zullen medewerkers en wetenschappers van het DFO bepalen of er stappen ondernomen zullen worden om de dieren te helpen bij hun terugkeer naar open water. “Als ze zich op een plaats bevinden waar er gevaar is, voor hen of voor mensen, dan verplaatsen DFO-medewerkers hen wel. Maar algemeen genomen, als ze gewoon op een strand of een scheepshelling liggen, laat hen dan gewoon gerust.” De man is ervan overtuigd dat de dieren uiteindelijk hun weg terug zullen vinden en maant de inwoners van Roddickton aan om uit de buurt van de dieren te blijven. “Ga geen zeerobselfie halen”, waarschuwt hij.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ferdinand Engelbeen

    Waarom geen ijsbreker inzetten om de ingang van de baai al is het maar voor even vrij te maken? Of is het water er te ondiep?

  • ingrid mertens

    Ocharme dieren, hopelijk vinden ze hun weg snel terug zodat er niet nog meer onnodige slachtoffers vallen! Indien echt nodig moet men deze dieren toch helpen om te overleven en hun weg terug te vinden!!

  • Cynthia De pannemaeker

    Ik zou het mij nie aan trekken die dieren zouden van mij eten krijgen ze kunnen nie aan hun eten dan is het onze om ze te helpen of maak iedere dag de baai ijs vrij moeilijk e somge wetten zijn onmenselijk ondrielijk vriendelijk