Zeehond met vishaak in kaak laat zich niet vangen

Linda Vanthournout
Een jonge zeehond met een vishaak doorheen de kaak is de laatste dagen in Nieuwpoort meermaals opgemerkt. Ondanks verwoede pogingen laat het dier zich voorlopig niet vangen.

Het was natuurgids Luc David uit Nieuwpoort die vorige week het  gewonde dier voor het eerst opmerkte. Een eerste poging van Sea Life Blankenberge om het zeezoogdier te vangen ter verzorging mislukte.

Zaterdag deed Peter Bendels van de brandweer van Nieuwpoort een nieuwe poging, toen het dier op een golfbreker nabij het staketsel was gezien. Peter is opgeleid door Sea Life om gewonde zeehonden te vangen. "Ik kon het dier grijpen, maar moest lossen toen het me wilde bijten. Een zeehond ziet er schattig uit, maar heeft het gebit als dat van een Duitse herder. Bij een bijtwonde dringt een ziekenhuisopname zich op door infecties", zegt Bendels. Het dier sprong terug de zee in.

Aan de vishaak hangt overigens nog een groot stuk kunstaas. "De jonge zeehond was nog niet verzwakt, maar dat zit er wellicht aan te komen omdat eten moeilijk wordt. Als het terug uitrust op het strand of een golfbreker, zullen we een nieuwe poging ondernemen", besluit Bendels.