Ze zijn maar met dertig: dit is het meest bedreigde zeezoogdier ter wereld

Een van de weinige Californische bruinvissen kon op beeld worden vastgelegd.
Wikimedia Commons/Paula Olson Een van de weinige Californische bruinvissen kon op beeld worden vastgelegd.
Het WWF, het Wereld Natuur Fonds, meldt slecht nieuws over het meest bedreigde zeezoogdier ter wereld: een nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat er wereldwijd nog slechts dertig Californische bruinvissen in leven zijn. In 1997 werden er nog 567 exemplaren geteld.

De Californische bruinvis - of vaquita - komt voor in ondiepe lagunes in het noorden van de Golf van Californië. Hij deelt zijn leefgebied met de zeer gewilde vis totoaba. De blaas van de totoaba is een dure delicatesse in Azië, en wordt vanuit Mexico illegaal verhandeld naar China. Dat is meteen de reden waarom het zo slecht gesteld is met de Californische bruinvis: veel exemplaren raken verstrikt in de netten die worden uitgegooid voor de totoaba. 

De populatie van de Californische bruinvis gaat razendsnel achteruit. In 1997 werden er nog 567 exemplaren geteld. Een jaar geleden waren er nog zestig, en nu is de populatie dus geslonken tot dertig.

Het WWF dringt er bij de Mexicaanse regering op aan een visverbod in te voeren in het leefgebied van de Californische bruinvis. Dat is de enige manier om de ernstig bedreigde soort van extinctie te redden, klinkt het. 

Maar ook andere overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen: China moet de illegale handel van de blazen verbieden, en de VS moeten optreden tegen de smokkel over Amerikaans grondgebied.

Vlagdolfijn
Op basis van de nieuwe telling concluderen onderzoekers dat de Californische bruinvis de meest bedreigde zeediersoort ter wereld is. Tot voor kort was dat de Chinese vlagdolfijn. Tien jaar geleden waren er van deze soort nog dertien exemplaren, maar intussen wordt aangenomen dat ze uitgestorven is.