WWF: “Dringend actie nodig om uitsterven Afrikaanse olifant te voorkomen”; Brussels Airport draaischijf ivoorhandel

Een kudde Afrikaanse olifanten.
thinkstock Een kudde Afrikaanse olifanten.
In veertig jaar tijd is de Afrikaanse olifantenpopulatie met 70 procent afgenomen. “We moeten onze acties tegen dit probleem opvoeren om te vermijden dat de soort over twintig jaar uitsterft”, meldt natuurbeschermingsorganisatie WWF (World Wide Fund for Nature) vandaag.

"Om de 25 minuten sterft een olifant, afgeslacht voor zijn slagtanden", betreurt het WWF in een persbericht. "In dit tempo sterft de soort over twintig jaar uit." Sinds 1980 daalde het aantal olifanten met 70 procent. Ieder jaar worden volgens WWF 20.000 olifanten het slachtoffer van de ivoorhandel.

Stropers werken voor “krachtige georganiseerde criminele netwerken, die zich schuldig maken aan corruptie, witwaspraktijken en moord”, stelt de natuurbeschermingsorganisatie. Zij veroordelen olifanten tot een trage en pijnlijke dood, zegt WWF-veldcoördinator in West-Afrika, Pauwel De Wachter, in het communiqué.

Illegale ivoorhandel via België

Het ivoor wordt illegaal verhandeld, en daarbij speelt België door zijn centrale geografische positie een rol. Het ivoor reist vaak via Brussels Airport naar China. Tussen 2007 en 2016 nam de Belgische douane 3.616 ivoorproducten, voornamelijk uit Midden- en West-Afrika, in beslag, zegt WWF.

De afname van de olifantenpopulatie gaat ook gepaard met een achteruitgang van de biodiversiteit in West-Afrika, ondervinden wetenschappers. Om het leefgebied van de olifant te beschermen en stroperij te bestrijden, lanceert WWF een fondsenwervingscampagne.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Werner Hermans

  Brussels Airport draaischijf van ivoorhandel. Waarom verbaast me dat niet? Om net dezelfde reden dat Antwerpen de draaischijf is van de cocaïnehandel: België...

 • Francis Weets

  grenscontroles in Canada en Australië gaan er anders aan toe, hier zijn we te gemakkelijk in dit soort zaken. Ivoor , apenvlees , drugs , illegalen ,criminelen... het kan niet op.

 • maxim vanderveken

  Tis triestig maar nog een paar jaar volhouden, dan hebben wij onszelf uitgeroeid en kan de natuur herstellen...

 • Andy De Schieter

  Wanneer de olifant uitgeroeid is ( dat gaat gebeuren), gaat men gewoon verder met andere dieren. Zal altijd zo zijn. Ik droom van een meteoriet, groot genoeg om de mens uit te roeien.

 • Levi Raes

  Zolang China de handel niet verbiedt is het dweilen met de kraan open