Witte haai in de Noordzee?

(foto: Carl Roessler)
(foto: Carl Roessler)

Zwemt er een witte haai in de Noordzee? Een foto, genomen door een op afstand bestuurde onderzeeër, doet alvast vermoeden van wel. De duikboot maakte foto's van een booreiland, op zo'n 190 kilometer afstand van de kust van Aberdeen.

De controleur van de onderzeeër schrok zich een hoedje toen het levensgevaarlijke beest voorbij zijn camera zwom. "Hij probeerde de haai nog te volgen, maar het dier was jammer genoeg snel weer verdwenen in het donker", aldus een medewerker.

"Belangrijke ontdekking"
"Dit is een belangrijke ontdekking", weet haaienexpert Doug Herdson. "Honderd procent zeker zijn we er niet van, maar het ding op de foto lijkt toch sterk op een witte haai. Theoretisch kan het ook perfect om van de Amerikaanse kust tot hier te zwemmen. Voedsel is er genoeg en ook de temperatuur vormt geen probleem. Bovendien worden haaien aangetrokken door booreilanden omdat het water errond warmer is."

Vorige zomer werd 'Jaws' al eens gesignaleerd voor de kust van Cornwall en in januari spoelde er een verminkt zeehondje aan in Norfolk. Het werk van een enorme haai, werd toen gedacht. Normaal vertoeft deze grootste roofvis ter wereld enkel in Australië, Zuid-Afrika en Amerika. (svm)