Winden stuwen Zuid-Europese vogels naar onze streken

Witwangstern
UNKNOWN Witwangstern

Door de aanhoudende zuidoostelijke winden van de afgelopen dagen zijn er in ons land verschillende vogelsoorten gezien, die hun Zuid-Europese broedgebieden voorbijgevlogen zijn. Het gaat om soorten die in Afrika overwinteren en broeden in het Middellandse Zeegebied.
 
De afgelopen week overheerst een oostelijke tot zuidoostelijke wind. Sinds dinsdag zijn er op verschillende plaatsen in België soorten gezien die normaal in het Middellands Zeegebied voorkomen.
Vogelkijkers maken melding van witwangstern (Zoutleeuw, Tienen), poelruiter (Harelbeke, Klemskerke, Uitkerke, Verrebroek), hop (Wichelen, Kaster, Anzegem), lachstern (Zeebrugge, Zandvoorde, De Haan), roodstuitzwaluw (Zeebrugge) en steltkluut.

De meeste spectaculaire ontdekking is de met uitsterven bedreigde steppekievit dinsdag in Merelbeke. Deze soort overwintert normaal in Israël, Eritrea en Soedan en broedt onder andere in Kazachstan.

Overshooting

"Het gaat telkens om vogelsoorten die in de voorjaarstrek zitten en gebruik maken van gunstige windstromingen", aldus Dominique Verbelen van Natuurpunt. "De meeste vlogen vanuit hun Afrikaanse overwinteringsgebieden hun broedgebieden in Zuid-Europa voorbij. Dit fenomeen is bij vogelkenners gekend als 'overshooting' en treedt vooral op in periodes van aanhoudende zuid- en zuidoostenwind."

De influx van Zuiderse vogelsoorten wordt op de voet gevolgd op www.waarnemingen.be. Ook in Nederland werden Zuiderse vogelsoorten gezien, onder andere slangenarend en Spaanse mus. (belga/ep)