Ga naar de mobiele website
^ Top

Wie is het slimst? Hond versus chimpansee

We weten al een tijdje dat chimpansees behoorlijk intelligent zijn en wie een hond heeft, zal ook kunnen beamen dat de trouwe viervoeters ons vaak goed begrijpen. Maar wie van beide is nu eigenlijk het slimst? Wetenschappers onderzochten het en de winnaar was... de hond.

Het brein van een chimpansee mag dan het meest op dat van de mens lijken, toch zouden honden wel eens slimmer kunnen zijn. Onderzoekers van het Max Planck Instituut in Leipzig onderzochten het met een eenvoudige test. Ze plaatsten twee herkenbare voorwerpen aan de andere kant van een ruimte en wezen vervolgens het object aan dat ze nodig hadden. De honden en chimpansees stonden met hun rug naar het doelwit toen ze de opdracht kregen het voorwerp te gaan halen.

Deze taak kan een kind op jonge leeftijd al uitvoeren, dus het mocht niet onmogelijk zijn voor een chimpansee. Toch slaagde geen enkele chimpansee erin het juiste voorwerp op regelmatige basis te gaan halen. Daarentegen bleek meer dan een kwart van de honden de opdracht wel te begrijpen. Volgens de wetenschappers heeft dat te maken met de manier waarop honden de communicatie met de mens kunnen vatten.

In een ander onderzoek versloegen de honden ook al eens de katten als ideale huisdier. In een reeks van elf tests haalden de honden het toen nipt met 6-5. (gb)Meld een bug