Weyts sluit Olmense Zoo: "Wie niet horen wil, moet voelen" "Een pure schande", vindt de directeur van het dierenpark

Wij gingen op bezoek in gesloten Olmense Zoo

Een bij de moeder weggehaalde luipaardwelp, werd door de Olmense Zoo in een ronde kooi (langs alle kanten tot tegen de tralies te benaderen door het publiek) geplaatst, zonder afdoende beschutting - met dit resultaat als het regent.
RV Een bij de moeder weggehaalde luipaardwelp, werd door de Olmense Zoo in een ronde kooi (langs alle kanten tot tegen de tralies te benaderen door het publiek) geplaatst, zonder afdoende beschutting - met dit resultaat als het regent.
De Olmense Zoo moet vandaag al de deuren sluiten. Minister Weyts (N-VA) trekt de vergunning in omdat de dierentuin in Balen al jaren de regels rond dierenwelzijn met de voeten treedt. "Wie niet horen wil, moet voelen." De politie ziet erop toe dat het dierenpark gesloten blijft. "Een pure schande", zegt Charel Verheyen - directeur van het dierenpark - voor onze camera. "90% van het rapport is achterhaald." En dus gingen wij zelf een kijkje nemen in de felgeplaagde dierentuin.


De derde grootste dierentuin van Vlaanderen gaat dicht nadat het Antwerpse park al tien jaar de pv's aan elkaar rijgt. Zo kunnen de wilde beesten er niet schuilen voor de regen en worden uitwerpselen onvoldoende opgekuist. In de voederbakken werden rottende eendagskuikens aangetroffen en een luipaardwelp werd weggehaald bij zijn moeder om in een ronde kooi te zitten waar hij langs alle kanten kon worden bekeken. 

Een terugkerend probleem is dat de zoo te veel dieren houdt en kweekt, wat steevast tot plaatsgebrek leidt. Ondanks de vele boetes en de voortdurende vraag om aanpassingen kwam er geen structurele verandering. Daarom trekt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts de vergunning in. "Wie blijft volharden in de boosheid moet de gevolgen dragen", klinkt het. "Er is zeker plaats voor dierentuinen in Vlaanderen: ze kunnen een positieve rol spelen in dierenbescherming en in educatie. Maar het welzijn van de beesten moet gegarandeerd zijn."

Rottende eendagskuikens blijven gewoon liggen in de voederbak.
RV Rottende eendagskuikens blijven gewoon liggen in de voederbak.

"Betreurenswaardige beslissing"

De familie Verheyen, die de zoo uitbaat, heeft 60 dagen om beroep aan te tekenen bij de Raad van State, maar allicht moet er voor de bijna duizend dieren een nieuw onderkomen worden gezocht. De Antwerpse Zoo en dierenpark Planckendael hebben vooralsnog geen vraag gekregen om dieren over te nemen van de tot sluiten gedwongen Olmense Zoo in Balen, maar zijn naar eigen zeggen wel bereid om de mogelijkheden te bekijken, zegt woordvoerster Ilse Segers.

De Balense burgemeester Johan Leysen (CD&V) noemt de beslissing van minister Weyts "betreurenswaardig". "Rond het dierenwelzijn hebben we enkel in 2015 een kopie van een brief aan de dierenarts ontvangen" stelt hij. "Over het vervolgtraject heb ik niets meer vernomen. Ik ben geen specialist, maar ben deze week nog door het park gelopen en heb daar geen problemen gezien die van die orde zijn dat een onmiddellijke sluiting nodig zou zijn." Volgens Leysen investeerden de uitbaters van de Olmense Zoo de voorbije jaren nog fors in de verschillende dierenverblijven.

Voor de bijna duizend dieren zal er waarschijnlijk een nieuw onderkomen moeten gezocht worden

De deuren van het savanneverblijf blijven overdag dicht, zodat de dieren beter bekeken kunnen worden. Als het regent hebben ze maar een kleine luifel om onder te schuilen. Als er een dominant dier in de kudde zit, dan mag de rest niet onder de luifel.
RV De deuren van het savanneverblijf blijven overdag dicht, zodat de dieren beter bekeken kunnen worden. Als het regent hebben ze maar een kleine luifel om onder te schuilen. Als er een dominant dier in de kudde zit, dan mag de rest niet onder de luifel.

"Nood aan grondige doorlichting"

Dierenrechtenorganisatie GAIA wil dat Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) alle kleinere Vlaamse dierentuinen grondig doorlicht. "Ondermaatse dierentuinen die niet aan de huidige minimumnormen kunnen voldoen, moeten dicht. Zootjes ongeregeld moeten eruit!", reageert voorzitter Michel Vandenbosch op Weyts' beslissing.

GAIA noemt het intrekken van de vergunning een terechte maatregel. "De Olmense Zoo behoort tot die categorie van dierentuinen, die in het beste geval als veredeld amateurisme, in het slechtste als zootjes ongeregeld, bestempeld kunnen worden", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

"De Olmense Zoo behoort tot die categorie van dierentuinen, die in het beste geval als veredeld amateurisme, in het slechtste als zootjes ongeregeld, bestempeld kunnen worden"

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch

"We vrezen dat dit slechts topje van ijsberg is"

De organisatie vreest dat de Olmense Zoo slechts het topje van de ijsberg is, en vraagt daarom een doorlichting van alle kleinere dierenparken in Vlaanderen. Vandenbosch raadt aan te beginnen bij die parken waar in het verleden al problemen werden vastgesteld. "Minister Weyts is aan een serieuze inhaalbeweging bezig, maar hij moet een tandje bijsteken."

Ondanks de intrekking van de vergunning is de Olmense Zoo nog altijd verantwoordelijk voor de verzorging van de dieren, benadrukt Jeroen Tiebout, de woordvoerder van Weyts. "De Inspectiedienst Dierenwelzijn zal dat opvolgen, en als er een probleem gesignaleerd wordt, zullen de dieren worden weggehaald", legt hij uit. Het zal de aangestelde coördinator zijn die in dat geval een nieuwe thuis voor de betrokken dieren zal zoeken. De kosten van het weghalen van de dieren zullen wel verhaald worden op de Olmense Zoo, verduidelijkt Tiebout nog.
240 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • JAN krommentak

  Vreemd optreden van de minister daar kan je je vragen bij stellen dat hij hier zo radicaal voor sluiting is wetende dat wellicht veel van deze dieren nergens terecht kunnen en geslacht zullen worden ondertussen zag iedereen de beelden van de scharrelkippen en dit blijft vooralsnog zonder gevolg ? ik heb nergens zo'n wantoestanden gezien in die zoo alleen zijn sommige kooien iets te klein maar dan nog waarom kan het één wel en het andere niet !

 • Daisy Luyten

  Ze zouden is wat meer dierenasiel sluiten in plaats van de ZOO daar gebeuren meer dingen die het daglicht niet weet !

 • Ingrid De Clercq

  Goed zo!

 • Stef luyten

  Nooit iets van gemerkt. De sluiting zal waarschijnlijk een politiek motief of een vriendendienst zijn veronderstel ik.

 • Johan Swinnen

  Het enige wat Weyts wil , is een windmolenpark .... en graaien natuurlijk.