Weyts: "Bang dat verwaarloosde puppy's uit Nederland naar Vlaanderen worden geïmporteerd"

houdenvanhonden.nl
"Nederland is te laks in de aanpak van malafide puppyhandel", zegt Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts aan Omroep Brabant. Vlaanderen heeft de regels voor puppyhandel verstrengd, waardoor handelaren misschien sneller geneigd zullen zijn om via Nederland te importeren. "Daarom moet ook Nederland de regels aanscherpen", klinkt het.

Vlaanderen heeft een witte lijst met fokkers en handelaren van wie hondjes geïmporteerd mogen worden. Daarop staat bijvoorbeeld geen enkel Hongaars bedrijf meer. Nederland heeft geen witte lijst, waardoor ongezonde, verwaarloosde honden toch in Vlaanderen kunnen belanden. Minister Weyts maant daarom de Nederlande overheid aan om daar verandering in te brengen: "Als bij ons de regelgeving strenger wordt, dan groeit de verleiding bij handelaren om via Nederland te kunnen importeren."

Vrijplaats
Vroeger was België een vrijplaats voor malafide hondenhandel, maar nu de regels zijn aangescherpt, verplaatst die handel zich naar onze noorderburen, en vooral in de Nederlandse provincie Brabant vinden wanpraktijken plaats.

Nederlandse wetenschappers zijn het eens met Weyts. "Alleen als je zou verplichten dat dergelijke dieren met een gezondheidscertificaat worden verhandeld, kun je eerste stappen doen. Dat hebben wij jaren terug ook al geadviseerd aan de regering", zegt onderzoeker Paul Overgaauw van de Universiteit van Utrecht.

De Nederlandse staatssecretaris Martijn van Dam zegt bereid te zijn te luisteren naar zijn Belgische collega's, maar onderstreept wel dat Nederland wel goede regels heeft en dat er streng wordt toegezien op de naleving ervan.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts
BELGA Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts