Wetenschappers waarschuwen: "Microplastics vormen bedreiging voor walvissen, haaien en manta's"

AFP
Wetenschappers waarschuwen dat microplastics in de oceaan, en de toxische chemische stoffen die ze bevatten, ook een significant risico vormen voor grote zeedieren als walvissen, haaien en manta's, een geslacht uit de familie van de duivelsroggen, die mariene 'filtereters' zijn.

Dergelijke dieren slikken dagelijks duizenden kubieke meter zeewater, met de bedoeling er plankton uit te 'filteren'. Maar zo kunnen ze dus ook microplastics binnenkrijgen, rechtstreeks via gecontamineerd zeewater, of onrechtstreeks via gecontamineerde prooien, blijkt uit een wetenschappelijke analyse in het tijdschrift Trends in Ecology & Evolution. 

Impact op groei, ontwikkeling en voortplanting

Volgens het artikel kunnen chemische stoffen en vervuilers uit plastic door de jaren heen zich opstapelen en biologische processen beïnvloeden. Ze kunnen impact hebben op de groei, ontwikkeling en voortplanting van de dieren, en leiden tot een lagere vruchtbaarheid.

"Hoewel een definitief verband tussen de inname van microplastics en blootstelling aan giftige stoffen bevestigd moet worden voor filtereters, blijkt die link al aanwezig voor zeevogels en kleine vissen", zegt hoofdonderzoekster Elitza Germanov. De zeedieren lopen ook gevaar doordat hun leefgebieden overeenkomen met de plekken waar de vervuiling door microplastics het grootst is, zoals de Golf van Mexico, de Middellandse Zee, de Golf van Bengalen en de Koraaldriehoek - een gebied dat zich uitstrekt van Maleisië tot de Salomonseilanden in de Stille Oceaan.

Bedreigde diersoorten

Microplastics zijn zeer kleine plastic deeltjes van minder dan vijf millimeter lang, die schadelijk zijn voor zeeleven. Veel van de dieren, zoals manta's, zijn bedreigde diersoorten. Het is daarom moeilijk om bij hen concentraties plastic op te sporen via de conventionele methodes, zoals maaganalyse, zegt Germanov. "We nemen daarom op een niet-dodelijke manier monsters van een kleine hoeveelheid weefsel, dat we testen op chemische tracers via complexe en gevoelige analytische middelen."
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ingrid mertens

  Coca Cola zou hier het goede voorbeeld KUNNEN geven, maar tot heden Helaas niet..... Verdienen nog niet genoeg zeker om eindelijk eens de natuur te helpen ipv van mee verder te vernietigen!!!

 • Constante Van Planck

  Mis, microplastiek bedreigt degene die het maakt. De mens. Het zit overal in, vis, grond, planten, water, dieren. En wat eten wij? Juist.

 • daniel haegeman

  En de mensen,hoeveel krijgen wij binnen van de nieuwe plasticflessen?

 • Emi De graeve

  Ik lees daarnet in uw Gazet dag ge u kunt gezond eten met vis. Aanpakken en reglementeren van alle plastieken fabrikanten want die maken ontzettende winst op kosten van milieu rn gezondheid. Problematiek in de kranten blijven beschrijven lost niks op.