Wetenschappers vragen uw hulp: "Meld aanwezigheid van Aziatische hoornaar"

De Aziatische hoornaar.
RV De Aziatische hoornaar.
Wetenschappers vragen iedere burger om uit te kijken naar de Aziatische hoornaar en waarnemingen te melden voor onderzoek en beheer. Dat kan op de website vespawatch.be.

De Aziatische hoornaar is een invasieve uitheemse wesp die een bedreiging vormt voor honingbijen en bestuivers. Ze wordt echter vaak verward met de inheemse Europese hoornaar, een nuttig insect. De Aziatische hoornaar is iets kleiner en is opvallend donkerder gekleurd dan de Europese hoornaar.

De overheid wil de impact van deze invasieve exoot zoveel mogelijk beperken. "Maar dat plan kan alleen slagen met de hulp van de bevolking. Jong of oud, natuurliefhebber of gewone wandelaar, specialist of leek, iedereen kan een steentje bijdragen door de ogen open te houden en bij het zien van een hoornaar of nest dit zo snel mogelijk te melden", luidt het in een gemeenschappelijk persbericht van onder meer het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek en de universiteit Gent.

Repro Sam Vanacker

De website geeft ook tips om de Aziatische hoornaar te herkennen. Geverifieerde meldingen komen ook automatisch in de werklijst van de bevoegde brandweerzones, die het nest dan komen vernietigen. Door een snelle vernietiging wordt vermeden dat de kolonie zich vermenigvuldigt.
De Aziatische hoornaar toont in de vrije natuur weinig interesse in de mens, maar kan wel meermaals pijnlijk steken, zoals andere wespen. "Daag ze dus niet uit", luidt het advies.

Een nest van een Aziatische hoornaar.
Brandweerzone Vlaams-Brabant Wes Een nest van een Aziatische hoornaar.
Hans De Blauwe26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Ik kan wel het verschil zien tussen een wesp en een hoornaar, maar betwijfel of ik het verschil zou zien tussen een Europese en een Aziatische hoornaar.

 • Staaf Van Aelst

  Heb hier zondag een énorm exemplaar ontmoet buiten,maar omdat ik het niet zeker wist heb ik het beestje maar laten vliegen.Het was dus een europese variant,dus goed aan gedaan om het te laten leven.

 • Mike Zwarts

  Verleden jaar zelfs ene uitgebrand had zich genesteld in een vogelkastje.

 • Yvan Lindekens

  Het is wel duidelijk als ik dat hier zo lees, dat je geen veldbioloog wordt door buxus in een vormpje te snoeien, het gazon te millimeteren en wat tulpen te planten...

 • Andy De Schieter

  De aarde is van iedereen.