Wetenschappers sluiten niet uit dat octopussen eigenlijk aliens zijn

Octopus Paul werd wereldberoemd tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika in 2010 door zijn pronostieken.
AFP Octopus Paul werd wereldberoemd tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika in 2010 door zijn pronostieken.
Een groep internationale wetenschappers stelt dat het best kan dat inktvissen op een andere planeet dan de aarde zijn ontstaan. Ze sluiten niet uit dat de exemplaren die we vandaag kennen, afstammen van wezens die bevroren in een ijskomeet op de aarde terechtkwamen.

Inktvissen zijn een aparte soort op aarde. "Hun grote brein en gesofisticeerd zenuwstelsel, hun camera-achtige ogen, hun flexibele lichamen, hun instant camouflage doordat ze van kleur en vorm kunnen veranderen, het zijn maar een paar opvallende kenmerken die in het evolutiescenario heel plots verschijnen", schrijven de onderzoekers in hun paper, gepubliceerd in Progress in Biophysics and Molecular Biology. Ze opperen de mogelijkheid dat deze "grote sprong voorwaarts" te danken is aan "cryopreservatie van inktvissen en/of octopuseieren" die miljoenen jaren geleden via kometen in de oceaan zijn neergestort.

De octopus heeft 'zelfdenkende' armen, omdat hij, naast een centraal brein in de kop, ook acht kleinere breintjes in de tentakels heeft.
getty De octopus heeft 'zelfdenkende' armen, omdat hij, naast een centraal brein in de kop, ook acht kleinere breintjes in de tentakels heeft.

"Het bewijs van de rol van buitenaardse virussen bij de beïnvloeding van de evolutie op aarde bleek recentelijk plausibel vervat in het gen en de transcriptome sequencing van inktvissen", schrijven de onderzoekers. "Het genoom van de octopus vertoont een duizelingwekkende complexiteit met 33.000 eiwit-coderende genen. Dat is meer dan bij de homo sapiens." 

Evolutionair liggen octopussen gigantisch ver van ons af. Vooral het feit dat ze zichzelf kunnen 'ombouwen' is straf en ongezien in de rest van de dierenwereld. Normaal evolueert een soort door veranderingen in het DNA, die de soort ten goede komen. Maar de erg complexe en intelligente weekdieren kunnen hun RNA - waarvan de chemische structuur deels vergelijkbaar is met die van het DNA - zelf wijzigen, wat ze ook geregeld doen. Die unieke handigheid betekent wel dat inktvissen nog nauwelijks evolueren. En omdat het op aarde verder onbestaande is, ligt ook een buitenaardse verklaring op de loer.

Wetenschappers opperen al langer de mogelijkheid dat het leven op aarde beïnvloed is door buitenaards leven en zelfs dat alles wat we nu kennen niet op onze aarde is ontstaan, maar uit organismen uit de ruimte. Dat is de hypothese die panspermie genoemd wordt. Dat kan niet bewezen worden, omdat er nog nooit buitenlands leven is aangetroffen. Het kan ook niet wetenschappelijk tegengesproken worden.

Octopussen zijn erg slim en kunnen bijvoorbeeld zelf een pot opendraaien.
REUTERS Octopussen zijn erg slim en kunnen bijvoorbeeld zelf een pot opendraaien.31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pe Berg

  Aangezien alles uit de big bang is ontstaan is alles op onze planeet buitenaards.

 • Leo Duym

  Er komt sleet op de theorie die zegt dat het leven op aarde spontaan uit dode stof ontstaan is (de abiogenese), en ook op de evolutietheorie die zegt dat de eerste cel niet-planmatig, maar door toevallige mutaties, geëvolueerd is tot die meest complexe levensvorm, met name de mens. In ruil komt er een al even onzinnige theorie. Geef mij maar het creationistisch model; zoek op: logos instituut

 • william Masson

  Altijd al gedacht dat die wereldverbeteraars niet van hier zijn.

 • Ian Vandenbossche

  Zegt meer over die wetenschappers dan over de inktvissen. Zo zouden we ook kunnen denken dat sommige van onze politici in feite aliens zijn.

 • Kenny Smets

  Theoretisch gezien komt al het leven op deze planeet van ergens anders. Tijdens het vormen heeft deze planeet “buitenaardse” deeltjes aan getrokken. En in de loop der tijd door inslag van meteorieten is er ook nog buitenaardse materie hier terecht gekomen. Misschien niet alle leven hier maar toch een deel vind zijn oorsprong uit de ruimte. Of hoe denk je dat er water op deze bol is gekomen?