Wetenschappers maken zich op voor grootste expeditie ooit om walvisontlasting te onderzoeken. Dit is waarom

Getty Images/Cultura RF
De meeste mensen blijven het liefst zo ver mogelijk verwijderd van uitwerpselen, maar een team wetenschappers bereidt zich net voor op een bijzondere expeditie van zeven weken naar Antarctica om walvisontlasting te verzamelen. Met als doel: nagaan welke impact walvisontlasting heeft op de biodiversiteit en klimaatverandering. En die impact is veel crucialer dan men op het eerste gezicht zou vermoeden.

Volgens de deelnemers gaat het om de meest omvangrijke expeditie ooit om het fenomeen te onderzoeken. De wetenschappers vermoedden al eerder dat de uitwerpselen van de grootste inwoners van de zee belangrijk zijn om de oceanen gezond en vruchtbaar te houden. Maar de rol die de ontlasting van walvissen daarbij speelt zou zelfs veel groter zijn dan oorspronkelijk gedacht.

“Ik wil aantonen dat walvissen dé ingenieurs van ons ecosysteem zijn”, zegt Lavenia Ratnarajah, een marinebioloog van de Universiteit van Liverpool.

Getty Images/iStockphoto

Onmisbare partners

De ontlasting van deze waterreuzen is werkzaam als mest. De slierten uitwerpselen zijn erg rijk aan ijzer en maken het oppervlaktewater vruchtbaar. Hierdoor kan er meer plankton gedijen en dat zorgt dan weer voor een groter visbestand. De algen maken zuurstof door koolstofdioxide uit de lucht te halen. Op die manier zijn walvissen onmisbare partners in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

“Natuurbehoudcampagnes zijn meestal gericht op de schoonheid van deze gracieuze dieren, maar dat argument overtuigt niet iedereen om ze te redden”, meent Ratnarajah. “Als we kunnen aantonen hoeveel deze zeezoogdieren betekenen voor het welzijn van de oceanen, dan zal het makkelijker worden om hen te beschermen.”

Bekijk ook:

‘145 walvissen aangespoeld in Nieuw-Zeeland’
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hans Schoen

  Wanneer gaan mensen eens snappen dat heel het dierenrijk onszelf een mooi leefbare planeet geeft? Maar omdat wij... de altijd hongerigen... o zo onnodig perse massaal zonder nadenken dierlijke produkten kopen aan de lopende band niet willen snappen dat we het hele ecosysteem onderuihalen zo. We beroven de hele planeet door ons ego en comfort.

 • ingrid mertens

  Inderdaad, hopelijk kunnen ze dan de Japanners ....overtuigen ook deze prachtige dieren niet verder uit te moorden voor zg onderzoek!!

 • Andelko Bujanic

  Dikke zever, ze willen amber gaan oogsten die ze nadien gaan doorverkopen

 • Linda Wellekens

  Ze zouden beter de zee proper maken !

 • guido vermeyen

  Nochtans wordt er hier veel 'bemest' voor onze kust tijdens de zomermaanden...welk impact heeft dit op het milieu...ik dacht eerst dat die mest van de walvissen ideaal was voor de dieselmest -productie....het ei van Columbus weet je wel...