Wetenschap waarschuwt: hommels kunnen straks al uitgestorven zijn

(Illustratiefoto)
iStock (Illustratiefoto)
In Europa en Noord-Amerika zie je steeds minder hommels. Over enkele decennia kunnen ze al uitgestorven zijn, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Ottawa (Canada).

Door de klimaatverandering, met haar toename van extreme gebeurtenissen als hittegolven en droogtes, ontstaat een soort klimaatchaos. Die kan voor veel diersoorten gevaarlijk zijn.

Maar dat geldt niet voor alle soorten en niet voor elke plaats. Elke soort reageert anders op die chaos. Wat voor de ene soort te warm is, is dat niet noodzakelijk voor een andere soort. Hoe meet je welke soorten het meeste risico op uitsterven lopen door de klimaatverandering en waar dat risico zich vooral voordoet?

66 hommelsoorten

Canadese onderzoekers ontwikkelden daarom een nieuwe meettechniek. Die hebben ze nu getest op hommels. En de methode blijkt zeer goed te werken, zeggen ze.

De wetenschappers verzamelden gegevens over 66 verschillende hommelsoorten in Noord-Amerika en Europa over een periode van 115 jaar (1900-2015). “We ontdekten dat populaties verdwenen in gebieden waar de temperaturen warmer waren geworden”, zegt hoofdauteur Peter Soroye.

“Met onze nieuwe manier om klimaatverandering te meten, konden we met een verrassend grote nauwkeurigheid veranderingen voorspellen voor zowel individuele soorten als voor hele gemeenschappen van hommels.”

Massale uitsterving

De kans dat een hommelpopulatie op een bepaalde plaats overleeft, blijkt in één generatie met gemiddeld 30 procent te zijn gedaald.

Hommels verdwijnen met snelheden “die consistent zijn met een massale uitsterving”, zegt Soroye. “Als de achteruitgang in dit tempo doorgaat, kunnen veel van deze soorten binnen enkele decennia voor altijd verdwijnen.”

Bestuivers

Dat heeft verregaande gevolgen, want hommels zijn zeer belangrijke bestuivers. Als ze verdwijnen, kan dat ook een zware impact op de groente- en fruitteelt hebben.

Volgens de onderzoekers biedt hun nieuwe meettechniek mogelijkheden om voor verschillende plaatsen het uitstervingsniveau van andere diersoorten te bepalen. Dat biedt ook hoop, zegt Soroye. “Met een voorspellende tool als deze hopen we gebieden te identificeren waar instandhoudingsmaatregelen cruciaal kunnen zijn om de achteruitgang te stoppen.”
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Max Aereinck

  Beste klimaatontkenners : besef wel dat al jullie komkommers, al jullie pepers & paprika's, al jullie tomaten, al jullie courgettes, aubergines, whatever, allemaal in de winkel liggen mits bestuiving door hommels. Geen hommels = geen groenten en geen fruit meer. En neen, die bestuivingen gebeuren niet door bijen : bijen bestuiven andere plantensoorten (waar we voor onze voeding ook afhankelijk van zijn). Maar dat is een ander verhaal.

 • Paul Boutsen

  Ik geloof toch niet dat die ene graad opwarming verantwoordelijk zal zijn voor de overal uitroeiing van de ganse soort.Elke wijziging in de natuur, elke storm, elke catastrofe is thans te wijten aan de klimaatverandering.Uiteraard heeft klimaatwijziging een invloed,maar om dat nu van alles en nog wat de schuld te geven is puur uit winstbejag van overheden en tunnelvisie van groen.Om dan in de EU te gaan werken of een lez in te voeren en zo nog meer schade aan milieu initiatieven te berokkenen.

 • jeff De Boeck

  Dat komt door de plantjes die we kopen in de grote centra . Die zijn bespoten .

 • Filip Desmedt

  Juist , aan de mega tonnen pesticiden dat ze overal spuiten , daar zal het dus niet aan liggen .....

 • Nicolas Van Hoecke

  Ge ziet ze inderdaad minder. Stoort mij persoonlijk niet maar voor natuur zijn ze wel belangrijk net als wespen en bijen enz...