Exclusief voor abonnees

Welke diersoorten horen in de zoo? “Over een olifant valt er nog te discussiëren, over een ijsbeer niet”

Jonge ijsbeertjes bij hun moeder in de Nederlandse zoo Blijdorp.
Hollandse Hoogte / Jan de Groen Jonge ijsbeertjes bij hun moeder in de Nederlandse zoo Blijdorp.
Na het aangekondigde uitdoofscenario voor dolfinaria, volgt binnenkort een protestactie tegen de komst van ijsberen naar Pairi Daiza. Wereldwijd rijst de vraag: welke diersoorten horen in de zoo? “Over een olifant valt er nog te discussiëren, over een ijsbeer niet.”

3.900 vierkante meter. Zoveel ruimte moeten twee of drie ijsberen straks krijgen in de nieuwe ijswereld ‘La Terre du Froid’ die Pairi Daiza dit jaar nog wil openen. “Wereldwijd een van de mooiste, grootste en meest moderne verblijfplaatsen voor ijsberen”, klinkt het bij de dierentuin, maar daar loopt duidelijk niet iedereen warm voor. Verschillende dierenrechtenorganisaties, zoals ‘Animaux en péril’, hebben aangekondigd dat er op 16 juni een protestactie komt aan de ingang van de zoo in het Henegouwse Brugelette. Een eerdere manifestatie op 6 april werd nog verhinderd door de lokale burgemeester.

Je hebt 17% van dit artikel gelezen
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Thomas De Bakker

  Als je graag naar diertjes kijkt, zet u een goede documentaire op. Een dierentuin is enkel goed voor kweekprogramma's van zeldzame dieren. Dierentuin is mooi woord voor dierengevangenis. Absoluut niet meer van deze tijd!

 • Sonja Boedt

  dieren horen niet in zoo, alsook honden en katten niet op een appartement zonder tuin

 • jonas schauvliege

  in de natuur vinden ijsberen nog amper eten door opwarming van de aarde slinkt hun habitat dusze zijn beter af in een zoo en zeker pairi daiza dan in de natuur

 • Johan Dupont

  Een dier in het wild moet elke dag vechten om te overleven, bij de minste pech sterft het. Is dat dan zoveel beter?

 • Danny Demoustiez

  Blijkbaar zijn hier idealisten genoeg die niet beseffen dat deze dieren het in de zoo, zeker pairi daiza, veel beter hebben dan in de vrije natuur. Als ijbeer zou ik het wel weten mocht ik kiezen