Exclusief voor abonnees

Welke diersoorten horen in de zoo? “Over een olifant valt er nog te discussiëren, over een ijsbeer niet”

Jonge ijsbeertjes bij hun moeder in de Nederlandse zoo Blijdorp.
Hollandse Hoogte / Jan de Groen Jonge ijsbeertjes bij hun moeder in de Nederlandse zoo Blijdorp.
Na het aangekondigde uitdoofscenario voor dolfinaria, volgt binnenkort een protestactie tegen de komst van ijsberen naar Pairi Daiza. Wereldwijd rijst de vraag: welke diersoorten horen in de zoo? “Over een olifant valt er nog te discussiëren, over een ijsbeer niet.”

3.900 vierkante meter. Zoveel ruimte moeten twee of drie ijsberen straks krijgen in de nieuwe ijswereld ‘La Terre du Froid’ die Pairi Daiza dit jaar nog wil openen. “Wereldwijd een van de mooiste, grootste en meest moderne verblijfplaatsen voor ijsberen”, klinkt het bij de dierentuin, maar daar loopt duidelijk niet iedereen warm voor. Verschillende dierenrechtenorganisaties, zoals ‘Animaux en péril’, hebben aangekondigd dat er op 16 juni een protestactie komt aan de ingang van de zoo in het Henegouwse Brugelette. Een eerdere manifestatie op 6 april werd nog verhinderd door de lokale burgemeester.

Je hebt 17% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jonas schauvliege

  in de natuur vinden ijsberen nog amper eten door opwarming van de aarde slinkt hun habitat dusze zijn beter af in een zoo en zeker pairi daiza dan in de natuur

 • Johan Dupont

  Een dier in het wild moet elke dag vechten om te overleven, bij de minste pech sterft het. Is dat dan zoveel beter?

 • Danny Demoustiez

  Blijkbaar zijn hier idealisten genoeg die niet beseffen dat deze dieren het in de zoo, zeker pairi daiza, veel beter hebben dan in de vrije natuur. Als ijbeer zou ik het wel weten mocht ik kiezen

 • Willem Pots

  iedereen die dierentuinen slecht vindt: denk dan ook eens na over je eigen kat, hond, goudvis of hamster... De zoo van Antwerpen is sterk verouderd, OK, die zouden ze moeten sluiten. Maar Pairi Daiza is toch wel een enorme verbetering, hoor.

 • Frank De Witte

  Geen enkel dier hoort thuis in een zoo. Ze horen allemaal thuis in de vrij natuur, of ze nu met uitsterven bedreigd zijn of niet. Zo simpel is het! Ik ga nooit naar een zoo, ik sponsor geen gevangenissen voor onschuldige dieren.