Wees niet bang voor de wolf, al beschermt u best schapen en geiten

Thinkstock
De wolf is terug in ons land. Beangstigend vindt u? Nochtans bestaat de grote boze wolf niet. Die komt enkel voor in het verhaal van Roodkapje. "Wolven zijn bang van mensen en hebben ons meestal opgemerkt voor wij hen kunnen zien", zegt expert Jan Loos. Landbouwers met vee moeten zich wel meer zorgen maken.

De wolf heeft zich door de jaren heen sterk aangepast aan de mens. Hij vindt overal voedsel, stapt door felverlichte tunnels, springt over hekwerk en houdt heel af en toe halt op een parking of een wandelpad. De kans dat we oog in oog komen te staan met het dier, is zo goed als nihil. Dat zegt Jan Loos van Landschap vzw en beheerder van het wolvenmeldpunt in ons land. "We lopen rechtop en zien er zelfverzekerd uit. Dat schrikt wolven af, net als beren. Meestal kiezen ze het hazenpad voor wij hen kunnen zien." 

De middeleeuwse verhalen behoren letterlijk tot het verleden, drukt hij ons op het hart. "Tijdens de laatste vijftig jaar van de vorige eeuw zijn er in Amerika, Europa en Rusland samen slechts zeventien mensen slachtoffer geworden van wolven. De helft daarvan had te maken met hondsdolheid." Tot zestig jaar geleden is er wereldwijd geen enkel geval bekend van een wolf die een mens heeft aangevallen. "Zolang je een wolf niet in het nauw drijft, heb je niets te vrezen. Trouwens: steeds vaker gaan mensen wandelen in gebieden waar wél wolven leven, zoals bijvoorbeeld in Duitsland. We merken niets van hun aanwezigheid, net als de dorpelingen die in wolventerritorium wonen. Op voorwaarde natuurlijk dat we ons vee goed beschermen."

's Nachts

En daar wringt het schoentje. "We zijn het inderdaad vergeten onze dieren goed op te hokken", zegt Loos daarover. Vooral schapen- en geitenhouders zullen zich moeten aanpassen. Hoe? Door hekwerk te plaatsen bijvoorbeeld, door het vee af te schermen door middel van een beek of sloot. Of schapen en geiten in de nabijheid van een woning te laten grazen. 

"En als het donker wordt, doe je het vee best op stal. Wolven jagen voornamelijk tijdens de schemering of 's nachts." Ook waakhonden, niet te verwarren met herdershonden, kunnen helpen. De dieren beschermen de kudde op leven en dood. Als er toch een schaap of geit gedood wordt, is het zaak het kadaver onmiddellijk op te ruimen. Ook belangrijk om weten: paarden of koeien worden zelden aangevallen.

DNA verzamelen

Vermoedt u dat een wolf een veldslag heeft uitgevochten in uw weide? Verzamel dan zo snel mogelijk DNA-materiaal, lees: neem foto's van eventuele sporen en verzamel de uitwerpselen die u vindt. Daarna kan een schadedossier worden ingediend bij het Agentschap Natuur en Bos. Schade die veroorzaakt wordt door wolven, krijgt u vergoed. Neem alleszins nooit een geweer ter hand om het dier af te knallen: wolven zijn beschermde diersoorten in Europa en er eentje doden kan u een zware boete opleveren.

Slaag je er toch in een wolf te spotten in Vlaanderen of de Ardennen? Dan ben je eerst en vooral een geluksvogel. Het Meldpunt vraagt ook om zeker foto’s en de locatie door te geven.
92 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gerard Braeckmans

  Ik lust ook wel eens een lamsbout.

 • Eida Lam

  Bwah, mijn kat is zonder angst, zelfs voor mij. Dat op zich vind ik een teken van gekheid maar wie ben ik om daar mijn stempel op te stempelen? Vooral in de ochtend vindt hij dat een goed idee om onderaan de trap te wachten, in zijn ogen zie ik hem daar niet zitten. Dat arm schepsel ondergaat elke ochtend een les in tactiek. Hij begrijpt dat helaas niet.

 • Jos Temmerman

  Zal snel afgeschoten of vergiftigd worden nu ,dat zie je zo aankomen.

 • james vroman

  boeren gaan hem wel verjagen zal hier niet lang zijn ...

 • Harm Tim

  Arme weerloze schapen, maar daar ligt blijkbaar niemand van wakker.....