Weer dierenverwaarlozing bij landbouwer in Gelinden

Bij landbouwer Willy V. in Gelinden bij Sint-Truiden hebben inspecteurs van de FOD Dierenwelzijn weer dierenverwaarlozing vastgesteld. Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder heeft drie pony's en drie ezels moeten weghalen. De landbouwer bezondigde zich al eerder aan ernstige dierenverwaarlozing. Dat maakte gedeputeerde voor dierenwelzijn Ludwig Vandenhove (sp.a) vandaag bekend.

"De nu opnieuw vastgestelde dierenverwaarlozing blijft voor bij onbegrijpelijk. Wanneer gaat een rechter deze man nu eindelijk eens een levenslang verbod opleggen om nog dieren te houden?," vraagt Vandenhove zich af.

Hij pleit daarnaast voor een dierenpolitie in elke politiezone. "Zulke gevallen bevestigen dat in elke politiezone een dierenpolitie nodig is. Bovendien moet het Vlaamse departement Leefmilieu, Natuur en Energie, waaraan dierenwelzijn sinds het Vlaams regeerakkoord toegevoegd is, voldoende mensen en middelen krijgen om tegen dat soort onverantwoordelijk personen te kunnen optreden. Ik reken erop dat de wijk- en dierenpolitie deze man en zijn familie nauwgezet in het oog houden," aldus Vandenhove.

Al in 2005 werden 112 verwaarloosde dieren weggehaald bij de man. In 2007 moesten de nodige diensten bij hem alweer verwaarloosde beesten gaan oppikken. In mei 2008 werd hij door de Hasseltse strafrechter veroordeeld wegens dierenverwaarlozing. Hij moest zich ook al verantwoorden wegens het opslaan van allerhande afvalmaterialen op zijn terreinen.

Gedeputeerde voor dierenwelzijn Ludwig Vandenhove (sp.a).
BELGA Gedeputeerde voor dierenwelzijn Ludwig Vandenhove (sp.a).