Ga naar de mobiele website
^ Top

Wat mag je doen als een hond opgesloten zit in een snikhete auto? En hoe bezorg je het dier verkoeling?

thinkstock
Elke zomer sterven door oververhitting omdat hun baasjes hen op een warme dag in de auto laten zitten. Gisteren was dat nog het geval voor een bouvier uit het Nederlandse Hoensbroek. Mag je eigenlijk zelf ingrijpen wanneer je een hond in een snikhete wagen ziet zitten? En wat kan je doen om een oververhitte hond verkoeling te bezorgen?

Mag je zomaar de autoruit van iemand anders inslaan? Hondenmagazine Woef stelde de vraag twee zomers geleden al aan advocaat Anthony Godfroid, die de vzw Dog en Co - Dier en Recht oprichtte.

Volgens Godfroid zijn er twee mogelijkheden: je neemt contact op met de politie of je slaat zelf de ruit van de auto in om het dier te bevrijden. Dat laatste raadt hij echter af, want "door vernielingen aan te brengen aan andermans wagen, bega je immers een misdrijf."

Als je de ruit toch inslaat, zou je je eventueel kunnen beroepen op het feit dat het "aanzicht van het lijden van de hond 'een macht' voortbracht waaraan je niet kon weerstaan," zegt hij, maar dan nog is de kans reëel dat de eigenaar of zijn verzekeringsmaatschappij een schadevergoeding van jou zullen eisen.

Verwittig de politie

Het is daarom altijd beter om de politie te verwittigen vooraleer je zelf actie onderneemt. "Je belt de politie op om een geval van dierenverwaarlozing te melden en verzoekt de politie dringend tussen te komen om de hond te bevrijden. Dierenverwaarlozing is een misdrijf waarvan de bestraffing voorzien is in de dierenwelzijnswet van 1986. De politie heeft dus het recht én zelfs de plicht om één van de ramen open te breken om de verwaarlozing te stoppen," aldus Godfroid.

Het probleem is echter dat oproepen over dieren meestal de laagste prioriteit krijgen. Daarom kan je de politie melden dat je niet zal kunnen weerstaan aan de drang om de hond te redden en een van de ramen te vernielen, als ze niet binnen twintig minuten aanwezig zijn, zegt Godfroid, die ervan overtuigd is dat je dan een sterke zaak hebt. "Het is daarbij van belang dat je in het proces-verbaal, dat eventueel zal opgesteld worden, vermeldt dat je de politie uitdrukkelijk hebt meegedeeld dat je één van de ramen zou vernielen indien men niet snel genoeg ter plaatse was. Ook in het proces-verbaal moet je dan melding maken van een drang om de hond te redden aan dewelke je niet kon weerstaan. De inhoud van dit proces-verbaal kan dan gebruikt worden indien je toch nog zou worden aangesproken op straf- of op civielrechtelijk gebied."

"Het is van belang dat je in het proces-verbaal, dat eventueel zal opgesteld worden, vermeldt dat je de politie uitdrukkelijk hebt meegedeeld dat je één van de ramen zou vernielen indien men niet snel genoeg ter plaatse was."

Anthony Godfroid

Laat je huisdier niet achter in de wagen!

De temperatuur in je wagen kan op warme dagen heel snel oplopen. Laat je huisdier daarom nooit alleen achter in je voertuig, zelfs al is het maar voor vijf minuutjes. Je raam laten openstaan, is onvoldoende.

Op amper tien minuutjes tijd kan het in je wagen al dodelijk warm worden. Onderstaande tabel toont aan hoe gruwelijk snel de temperatuur in de wagen oploopt:

rv

Verkoeling, maar geen ijs!

Een stijging van de lichaamstemperatuur van je hond met amper twee graden kan al dodelijk  zijn. Heb je het vermoeden dat een hond oververhit is, probeer hem dan verkoeling te bezorgen door hem in de schaduw of in een ruimte met airconditioning te brengen. Geef hem wat fris water te drinken en probeer hem af te koelen met fris water aan de poten en de kop. Vermijd het gebruik van ijs!

Breng de hond meteen naar de dierenarts.

thinkstock44 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Amonski

  We hebben uw hond gered, wie de ruit heeft ingeslagen? weten we niet, niet gezien... simpel toch

 • Steven van Sas

  Ruit inslaan en doorlopen. Je krijgt al een boete voor een tuc-koekje te eten. Laat staan voor vandalisme. Dan hoef je daar ook niet op te wachten

 • Geert Callewaert

  Direct inslaan dier of kind kan mss niet meer wachten tot die eraan komen

 • mieke jansens

  eerst fotootje trekken en dan inslaan

 • Mauveke

  Snap zowiezo niet waarom mensen ,hun hond overal mee naartoe sleuren .zelfs naar drukken winkelstraten .laat dat arm beest gewoon thuis in zijn omgeving

Meld een bug