Wat gebeurt er als je jouw goudvis loslaat in het wild?

Freshwater Fish Group
Je goudvis loslaten in een rivier lijkt misschien ongevaarlijk, maar het visje kan heel wat schade aanrichten. Goudvissen eten namelijk alles wat er enigszins eetbaar uitziet en kunnen daardoor gigantische proporties aannemen. Volgens Australische onderzoekers is hun vraatzucht destructief voor het ecosysteem in rivieren.

Steeds meer baasjes denken gemakkelijk van hun goudvis af te raken door ze in een rivier te dumpen. Maar de onderzoekers, die hun bevindingen neerschreven in een paper, manen hen aan dat zeker niet te doen."Deze ongewenste huisdieren kunnen veel schade aanrichten", zegt onderzoeker Stephen Beatty.

De wetenschappers van het Centre of Fish and Fisheries van de Murdoch University proberen al 12 jaar de Vasserivier in het westen van Australië goudvisvrij te krijgen. De dieren worden door hun baasjes uit hun bokaal bevrijd, maar richten dan heel wat schade aan in de rivier waarin ze worden losgelaten. Ze ontwrichten het volledige ecosysteem waarin ze belanden.

Freshwater Fish Group

Destructief

Goudvissen zijn omnivoren die alles opeten wat hun pad kruist. Ze eten andere vissen en eieren op, woelen bezinksel op de rivierbodem om en beïnvloeden zo de waterkwaliteit. Bovendien verspreiden ze ziektes en strijden ze met andere vissen voor een plek in de rivier.

Omdat ze alles eten wat ook maar te eten valt, nemen goudvissen in het wild snel gigantische proporties aan. Daarnaast kunnen ze enorme afstanden afleggen. Beatty's team vond een goudvis van 1,9 kilogram, terwijl een andere vis liefst 230 kilometer op één jaar had afgelegd. "We wisten niet dat goudvissen zo mobiel waren", aldus Beatty.

Freshwater Fish Group

"Stop ze in de diepvries"

Beatty en zijn team werken aan een plan om goudvispopulatie in rivieren in te dijken. "Misschien kunnen we een val ontwerpen, zodat we ze kunnen vangen voor ze zich voortplanten", zegt Beatty.  Andere opties zijn netten en elektrovisserij, maar het is heel moeilijk om goudvissen te verwijderen zonder ook de andere vissoorten te schaden.

"Voorkomen is beter dan genezen, dus dump goudvissen niet in een rivier", zegt Beatty. "Misschien wil een dierenwinkel je vis wel overnemen." En voor wie ze toch euthanaseert, heeft Beatty nog een tip: "Stop ze in de diepvries, dat is de meest humane manier", besluit hij.

Freshwater Fish Group