Wasbeer rukt op in Nederlands Limburg: "Neerschieten enige optie"

Archiefbeeld ter illustratie
Shutterstock Archiefbeeld ter illustratie
De wasbeer is in Nederlands Limburg bezig aan een opmars en dat baart de provincie zorgen. Er zit niets anders op dan de dieren af te schieten, blijkt uit antwoorden van de provincie Limburg op vragen van de Partij voor de Dieren (PvdD).

Het aantal wasberen is groter dan eerst gedacht, aldus de provincie. In Limburg zijn er naar schatting tussen de vijftig en honderd, en die zorgen voor schade in steden en landbouwgebieden. Ook vormt de wasbeer een bedreiging voor kwetsbare vogelsoorten. Bovendien kan de wasbeer drager zijn van de voor de mens gevaarlijke wasbeer-rondworm.

De provincie ziet zich naar eigen zeggen gedwongen "uitroeiingsmaatregelen" te nemen. Doden met een geweer moet voorkomen dat wasberen zich permanent gaan vestigen in Limburg. De PvdD pleitte voor opvang van de dieren, maar dat helpt Limburg niet van de wasbeer af, vreest de provincie.

In Maastricht werd onlangs een vrouw gebeten door een wasbeer.
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • evelyne dewulf

  houdt ze als huisdieren. ze zijn heel aanhankelijk

 • Wendy Sloots

  Er zijn teveel mensen, ni te veel wasberen

 • Gino Denil

  Het is een invasieve soort die hier niet thuis hoort. Ingevoerd 90 jaar geleden en heeft zich zo verspreid doorheen Europa. Kweekt snel en zijn hele slimme diertjes die zich aanpassen aan de mens. Leren van hun ervaringen en geven die zelfs door aan de volgende generatie.

 • Tom Desmedt

  De wasbeer (ook wel trash panda genoemd) is heel gevaarlijk voor ons ecosysteem. Een beetje zoals de japanse hoornaar. Hier hebben ze vrijwel geen natuurlijke vijanden, en ze zorgen ervoor dat veel dier- en plantensoorten in aantal afnemen. 'n Beetje vergelijkbaar met een vos, maar dan erger. Soms moet je 1 soort uitroeien om tientallen andere soorten te beschermen. Maar dat snappen sommige mensen niet.

 • lieve vanderstraeten

  Jongens toch, ge kweekt dieren, fazanten, patrijzen, everzwijnen, vossen, wolven, wasberen en dan zet ge deze dieren uit, alleen om de jagers ter willen te zijn. Een echte schande, laat de natuur zijn ding doen en onderbreek deze cirkel niet.