Wasbeer rukt op in Nederland: “Afschieten is enige zinvolle optie”

(Illustratiefoto)
Shutterstock (Illustratiefoto)
De Nederlandse provincie Limburg heeft toestemming gegeven voor het afschieten van wasberen. De provincie neemt deze beslissing omdat de wasbeer oprukt en gezondheidsrisico’s en overlast veroorzaakt.

De populatie groeit fors. Eind 2017 was er een eerste melding van een wasbeer met jongen. Toen nog een unicum. Vorig jaar groeide de populatie al tot zo’n honderd dieren. De wasbeer opvangen, zoals de Nederlandse Partij voor de Dieren wil, kan niet, laat de provincie weten. Dat is te duur en onvoldoende effectief, aldus de provincie. Afschieten is de enige zinvolle optie.

Daardoor hoopt de provincie te voorkomen dat de dieren zich definitief in Limburg vestigen. De provincie pleit voor Europese maatregelen, omdat de wasbeer vooral vanuit Duitsland de landsgrenzen naar Limburg overschrijdt.

De wasbeer komt van nature niet voor in Nederland en dat verplicht de provincie tot het aanpakken van deze soort. Om die reden moeten volgens de provincie “uitroeiingsmaatregelen” worden genomen.

Afschieten heeft weinig zin. Er komen telkens nieuwe voor terug

Jaap Mulder

“Weinig zin”

Of afschieten voldoende zal blijken, is maar de vraag. De Nederlandse bioloog en roofdierenspecialist Jaap Mulder blikte op de Nederlandse nieuwssite AD.nl in 2015, toen er een wilde wasbeer werd gevangen, al vooruit op een eventuele aanpak. “Afschieten, zoals de Duitsers in 1954 al hebben geprobeerd, heeft weinig zin. Er komen telkens nieuwe voor terug. We kunnen onze leefstijl beter aanpassen aan het exotische diertje”, klonk het toen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sonia Lockkamper

  toch iemand met gezond verstand bedankt liam ik denk er ook zo over

 • ingrid mertens

  Waarom altijd dieren afschieten?? Waarom kan het niet eens op een diervriendelijke manier?? Gewoon triest dat mensen meestal de gemakkelijkste oplossing kiezen ipv van een diervriendelijke oplossing!!

 • Dick van Aggelen

  De mens zou beter moeten nadenken voordat dierem worden losgelaten in een vreemde biotoop.

 • Liam Deburghgraeve

  "De wasbeer komt van nature niet in Nederland voor"? En de mens dan? Soorten verspreiden zich door de eeuwen heen.