Warme weer zorgt voor mierenplaag

EPA
De mieren zijn er dit jaar een maand vroeger bij dan gewoonlijk. En dat hebben we allemaal te danken aan het mooie weer van de voorbije weken. De rush naar mierenverdelgingsmiddelen is dan ook ingezet. Tuincentra zoals Aveve merken een meerverkoop van 10 tot 50% ten opzichte van vorig jaar.

Het zijn vooral de wegmieren waar we nu last van hebben. Die bouwen hun nesten graag onder terrastegels of onder boomschors. Ze zitten in onze tuinen en soms zelfs binnenhuis. "Normaal gezien vinden de bruidsvluchten in juli plaats. Dan verlaten de nieuwe koninginnen en de mannetjes het nest en stijgen ze op", weet mierenspecialist Wouter Dekoninck.

"Door het warme weer vinden die bruidsvluchten nu al plaats. De werksters bereiden die vluchten voor: ze moeten zoveel mogelijk voedsel verzamelen en melken de bladluizen. Dus is het nu al heel druk in het mierennest, wat een maand vroeger is dan normaal. Als het te koud is, zitten de werksters onder de grond." Al die bedrijvigheid in het mierennest merken de tuincentra maar al te goed: producten om mieren te verdelgen, vliegen de deur uit.

Lokdoosjes

"Mierenlokdoosjes worden het best verkocht, omdat het vrij veilige producten zijn", zegt Antony De Pauw van Eurotuin. "In de doosjes zit een lokstof die de mieren aan hun pootjes meenemen tot in hun nest. Klanten verkiezen dit boven los poeder om kinderen en huisdieren te beschermen. Daarnaast is ook een poeder dat opgelost moet worden in water en daarna over het gras verspreid kan worden, erg populair."