Wallonië verplicht vergunning om dier te houden; daders van dierenmishandeling riskeren houdverbod

Waals minister van Dierenwelzijn Carlo Di Antonio (cdH). Dierenrechtenorganisatie GAIA dankt de Waalse regering voor de nieuwe wet.
Photo News Waals minister van Dierenwelzijn Carlo Di Antonio (cdH). Dierenrechtenorganisatie GAIA dankt de Waalse regering voor de nieuwe wet.
Het Waalse parlement heeft gisterenavond het licht op groen gezet voor een nieuwe wet op dierenwelzijn. Daarin is onder meer bepaald dat men over een vergunning moet beschikken om een dier te houden. Wie een dier mishandelt en daarvoor gerechtelijk gestraft wordt, riskeert voortaan een houdverbod.

De tekst, aangedragen door bevoegd minister Carlo Di Antonio, telt 109 artikels. Hij werd bijna unaniem goedgekeurd, met 67 stemmen voor en twee onthoudingen. 

In het eerste artikel is bepaald dat een dier een wezen is met gevoelens en dat men dus over een vergunning (permis, red.) zal moeten beschikken om er één in huis te halen. Het achterlaten van een dier, verwaarlozing of mishandeling wordt verboden, net als het beperken van zijn bewegingsvrijheid. 

De straffen voor verwaarlozing worden strenger. Het gaat voortaan om een overtreding van de eerste graad, waarop een maximumstraf staat van 10 à 15 jaar cel en een boete die kan oplopen tot tien miljoen euro.

Verplichte registratie

Een hond of kat moeten verplicht geregistreerd worden, onder bepaalde voorwaarden, en de bijdrage die aan de eigenaar zal gevraagd worden om zijn dier te registreren moet dienen om het Fonds voor Dierenbescherming te spijzen.

Het organiseren van dierengevechten wordt verboden, net als schietoefeningen op dieren. In slachthuizen komen bewakingscamera's. Kermisattracties met pony's worden eveneens afgeschaft in Wallonië.
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Vannuffelen

  Straks nog een vergunning voor planten die je kan verliezen als je een bloemetje plukt of onkruid wied .Waar gaat het heen ?????? .

 • Thierry Piette

  Als dat geld dan ook gaat gebruikt worden om hondeweiden te voorzien, dan zie ik geen probleem met deze regel. Maar 9 van de 10 kansen wordt dat gebruikt voor zaken die totaal niets met dieren hebben te maken.

 • Carlo Verstappen

  Prachtig moest allang hier ook verplicht zijn.

 • Joris Verberckt

  Regelneverij.

 • george patrick martou

  voor zover ik versta zijn er geen kosten aan verbonden ! iedereen heeft automatisch zijn vergunning voor het houden van dieren maar je kan ze dan wel verliezen indien problemen en dan mag je normaal geen meer houden !!