Waarom honden graag met hun kop uit het autoraam hangen

.
Shutterstock .
Steekt jou hond ook zo graag zijn kop uit het raam wanneer je met de auto rijdt? Wetenschappers die het gedrag van dieren onderzoeken, hebben daar een verklaring voor. “Het reukorgaan van honden is veel beter dan het onze”, klinkt de uitleg. “Met het raampje open, ontdekken ze een hele nieuwe wereld aan nieuwe geuren.”

“Zelfs wanneer het raampje van de auto slechts enkele centimeters omlaag is, lijkt dit voor honden al de verrijking en stimulatie te bieden waar ze naar op zoek zijn”, zegt Natalie Zielinski van de Wisconsin Humane Society die het gedrag van dieren onderzoekt.

Het reukorgaan van honden is veel beter ontwikkeld dan dat van mensen. De neus van een hond is uitgerust met een complex doolhof van ongeveer 300 miljoen geurreceptoren. Ter vergelijking: bij de mens zijn dat er slechts een kleine vijf miljoen. En hoe meer receptoren, des te beter de neus kan ruiken. Bovendien is bij honden ook het deel van de hersenen dat geuren verwerkt, zo’n 40 keer groter dan bij mensen. 

Zoals televisiekijken

“Wanneer je het autoraam opent, is dat voor honden een, beetje zoals televisiekijken voor mensen”, verklaart Jennifer Cattet, die eveneens het gedrag van dieren bestudeert. “Elk stukje gras, elke mens of dier, elke vuilbak, ... betekent een stimulans voor het reukorgaan.” Los daarvan, genieten ze waarschijnlijk ook gewoon van de wind die in hun gezicht blaast.

Bekijk ook: Deze honden blinken uit in extreme sporten

Bekijk ook: Gezin adopteert 2 honden en krijgt nestje van 17 puppy’s

Bekijk ook: Deze hond plast op twee poten
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kurt Winkelmans

  Onze hond heeft er een " oogontsteking" door opgelopen. Was snel genezen door de ogen te reinigen met steriel water op een watje. Iklaat het niet meer toe.

 • raf peeters

  Yep ,en dat weten niet "wetenschappers" ook,jongens alsof ze alleen de wijsheid in pacht hebben.

 • Marc Steyaert

  Mijne bouvier, heeft da ook 1x gedaan en hij sprong door venster recht de gracht in, heb da daarna. Ni meer gedaan ze, hij is 15 j geworden Mijne Marco, Marc Steyaert

 • Maarten Lapeire

  Ik heb altijd gehoord dat dat niet gezond is voor de hond, maar eigenlijk geen idee of dat klopt.