Waar zijn wespen nu eigenlijk goed voor?

Ter illustratie
thinkstock Ter illustratie
Goed weer vraagt om een barbecue, maar vaak komt een ongenode gast ook tevoorschijn: de wesp. Mensen vragen zich vaak af waar wespen nuttig voor zijn. Ze maken geen honing en ze kunnen pijnlijk steken. Toch zijn wespen zeer belangrijk volgens wetenschappers schrijft de BBC.

Wespen zijn zeer belangrijk voor het mileu. Het zijn jachtdieren, waardoor ze de populatie van potentiële plagen zoals bladluizen en rupsen in toom houden. Een leven zonder wespen zou betekenen dat er veel meer insectenplagen zouden zijn in de landbouw en in onze tuinen. Ook voor het verspreiden van pollen is de wesp enorm belangrijk, net als de bij bestuift de wesp bloemen door nectar te drinken.
    
Er zijn minder studies gedaan naar de wesp dan naar de bij. Daar willen wetenschappers van de University College Londen en University of Gloucestershire iets aan veranderen, ze starten met een groot onderzoek naar wespen in het Verenigd Koninkrijk.

Waarom zien we zo veel wespen in deze tijd van het jaar?
In augustus hebben wespen veel werkers maar voeden ze geen larven meer op, en daar knelt het schoentje. De wespen moeten immers voor de larven op insecten jagen, omdat ze proteïnes nodig hebben. De larven maken op hun beurt een zoetstof aan, die de volwassen wespen drinken. Zonder die zoetstof zoeken de wespen andere bronnen van suiker, die onder andere te vinden zijn in ons eten en drinken.
14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Rene Heyligen

  @David Lemmens, dit is de grootste onzin wat je hier verteld. De koningin wesp maakt een nest waarin ze haar eitjes legt die gevoed worden door de werkster wespen die jagen op insekten zoals oa bladluizen en rupsen en mischien ook wel op teken.

 • Koen Geens

  Als leek (niet bioloog dus),lijken mij de mug en vlieg de gnoes van de wereld der insecten.enkel nuttig als voer voor andere insecten die wel nodig zijn

 • David Lemmens

  Wespen zijn de grootste vijanden van een teek. De wijfjes van wespen leggen eitjes in een teek, uit die eitjes komen dan de larven van de wesp, deze voeden zich binnen in de teek, die afsterft en mummificeert. Na verloop van tijd (ongeveer 40 dagen) komen uit die mummie nieuwe wespen, die op hun beurt opnieuw andere teken kunnen gaan parasiteren.

 • simone beerten

  Kan mij eens iemand vertellen wat het nut van een teek dan wel is ????

 • Severine C

  Elke schakel is van belang....