Waalse bizons versterken wilde populatie in Roemenië

REUTERS
Zes bizons verlaten morgen het Wildpark van de Grotten van Han om zich bij een kudde in hun natuurlijke omgeving in Roemenië te voegen. De bizons zullen de kudde die vorig jaar gecreëerd werd, versterken. Dit is de grootste herintroductie van de bizon in het wild ooit uitgevoerd, meldt de dieren- en natuurbeschermingsorganisatie WWF.

Het doel is om een kudde van 300 bizons - tot en met 2024 - te herintroduceren in de zuidelijke Karpaten. Nog nooit is er een operatie van een dergelijke omvang uitgevoerd. Het Domein van de Grotten van Han en enkele andere Europese natuurreservaten werken voor dit project samen met partners zoals WWF Roemenië, WWF België en Rewilding Europe.

Tijdens de eerste fase laat men de bizon geleidelijk aan wennen aan het leven in het wild en zo ontstaat er vooraf een solide sociale structuur binnen de kudde.

De herintroductie op zich zal plaatsvinden op de site van Natura 2000 bij de Tarcu Bergen, een gebied dat zich uitstrekt over bijna 59.000 hectare, ook thuisbasis van beren en wolven.

Een jaar geleden zijn er 17 bizons - waaronder twee van de Grotten van Han - geïntroduceerd in het gebied. Ze hebben zich met succes aangepast en zijn nu klaar om in het wild te leven.Video