VS moeten jager die Cecil doodde niet uitleveren aan Zimbabwe: "Jachtpapieren waren in orde"

Palmer (links) met de dode leeuw Cecil.
Facebook Palmer (links) met de dode leeuw Cecil.
Zimbabwe ziet af van de uitlevering door de Verenigde Staten van Walter Palmer. De verguisde tandarts schoot in juli in het Zimbabwaanse Hwangepark de zeer populaire leeuw Cecil dood. "De benodigde jachtpapieren van Palmer zijn in orde bevonden", zo deelde minister Muchinguri-Kashiri van Milieu vandaag mee.

Palmer had de Zimbabwaanse wet gevolgd en 55.000 dollar (50.000 euro) opgehoest voor de jachtvergunning en de safari. De papieren van Walter Palmer waren in orde en de man wist niet dat hij een overtreding beging, luidt het. Zimbabwe gaat de Amerikaan dus niet vervolgen. Alle schuld wordt nu gestoken op de organisator van de safari, de Zimbabwaan Theo Bronkhorst. Die zal allicht het gelag moeten betalen.

De dood van de leeuw zorgde wereldwijd voor verontwaardiging. Palmer dook onder vanwege de woede waarmee hij werd overvallen. Vorige maand dook hij opnieuw op en ging hij weer aan het werk. De tandarts had spijt betuigd maar tegelijk steeds volgehouden dat zijn jachtpartij legaal was. Palmer is volgens de minister weer welkom in Zimbabwe, zij het als gewone toerist en "niet om te jagen".

Een mama met haar kinderen bij de tandartspraktijk van Palmer.
REUTERS Een mama met haar kinderen bij de tandartspraktijk van Palmer.
Beeld van een protest bij de tandartsenpraktijk van Palmer.
AP Beeld van een protest bij de tandartsenpraktijk van Palmer.
AP