Vrouwtjes versieren door in hun gezicht te schreeuwen? ‘s Werelds luidste vogel kan dat

De witte klokvogel
AFP De witte klokvogel
De ene danst, de andere verzamelt takken: vogels versieren hun vrouwelijke soortgenootjes elk op een eigen manier. Maar als de witte klokvogel een vrouwtje op het oog heeft, ben je liever niet in de buurt. Met een kreet - luider dan die van een brulaap – trekt hij de aandacht van een schone deerne.

Tot voor kort mocht de kleine schreeuwpiha zichzelf nog de luidste vogel ter wereld noemen, maar volgens een nieuw onderzoek dat gepubliceerd werd in het vaktijdschrift Current Biology, stoot de witte klokvogel de schreeuwpiha van de troon. En hoe.

125 decibel 

Onder het motto ‘hoe luider, hoe beter’, produceert de lawaaierige vogel met wijd opengesperde bek een geluidssterkte van wel 125 decibel (dB). Daarmee is hij zeker 9 decibel ‘sterker' dan de schreeuwpiha, en luider dan de brulaap, een kettingzaag of de claxon van een auto. “Het lijken wel buitenaardse wezens”, aldus Jeff Podos, bioloog aan de University of Massachusetts Amherst en auteur van de studie.

Op vrouwenjacht

De luide kreet wordt in het bijzonder gebruikt om vrouwtjes te lokken. En dat doen ze op een merkwaardige manier: door recht in het ‘gezicht’ te brullen. Bovendien blijven de vrouwtjes dichtbij de mannetjes zitten tijdens het gebrul. 

Verwonderlijk vonden de onderzoekers dat. “We zouden graag weten waarom de vrouwtjes vrijwillig dicht bij de mannetjes blijven terwijl die mannetjes zo luid zingen,” aldus Podos. “Misschien willen ze de mannetjes van dichtbij beoordelen en nemen ze de kans op gehoorbeschadiging op de koop toe.” Vermoedelijk beoordelen de vrouwtjes de mannetjes op hun volume. Wie het hardste schreeuwt, geniet wellicht de voorkeur.

Techniek

De (ivoor)witte klokvogel is een zangvogel – jawel – die in het Amazonewoud van Brazilië leeft. Een volwassen dier weegt amper 250 gram, wat opmerkelijk is gezien hij even luidruchtig kan zijn als een politiesirene. Hoe hij dat doet, is voorlopig onduidelijk. Vermoedelijk heeft de vogel zijn brulkunsten te danken aan een sterk stel buikspieren en ribben.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Patrick Coen

    Ook bij mensen is dit een veel gebruikte techniek.

  • Danielle Duym

    Dat is zoals op de werkvloer. Wie het meeste lawaai maakt, krijgt het meest.