Vrouwelijke olifanten in Planckendael krijgen ideale man in huis

UNKNOWN
Er is een geschikte man gevonden voor de kudde vrouwelijke olifanten in dierenpark Planckendael. De laatste details worden besproken voor de verhuizing van olifantenstier Chang uit het Franse dierenpark Le Pal. Het park heeft zijn zinnen gezet op baby-olifantjes.

Chang komt vermoedelijk nog deze herfst naar Planckendael. Aanvankelijk zou stier Hussein de vrouwtjes komen vergezellen, maar hij overleed net voor zijn vertrek uit Tierpark Hagenbeck in Hamburg. De stamboekhouder, Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, zocht daarop een andere geschikte man die tot zijn pensioen in Planckendael kan blijven.

De ideale man
Chang, een mannetje van zes ton met groot hoofd en de typische bulten die Aziatische olifanten kenmerken, werd geboren in 1981 in de Zoo van Kopenhagen en verbleef nog een tijdje in Odense en Chester Zoo. In 2005 kwam hij in Le Pal aan. Hij bracht al dertien jongen voort, waarvan er nog zeven in leven zijn. Zijn jongste dochter Jade werd geboren in 2008.

Planckendael merkt op dat van Chang is geweten dat hij soms in de "musth" komt, wat wel vaker gebeurt bij stieren. Het testosterongehalte stijgt, de hormonen slaan op hol en het dier kan  enorm opgewonden geraken, onberekenbaar en zelfs agressief reageren.

Gewenning
Chang zal eerst aan het binnenverblijf wennen, daarna komt zijn apart buitenverblijf aan de beurt en als dat goed verloopt, mag hij kennismaken met de rest van de kudde. De nieuwe infrastructuur is volgens Planckendael voorzien op 15 ton mannelijke trek- en duwkracht.