Vossen rukken op naar Vlaamse steden

In Londen zijn stadsvossen berucht en beroemd, maar ook in de Vlaamse steden duiken ze op. Na hun aanwezigheid in Brussel onderzoeken biologen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek nu ook de opmars van vossen in Gent. Dat staat in De Morgen.
 
"Het is een logisch proces", zegt bioloog Koen Van Den Berge van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). "De vos was uitgeroeid, maar begin jaren negentig is hij Vlaanderen weer gaan herkoloniseren. Vlaanderen is stilaan helemaal 'dichtgevloeid' met territoria van vossen. De steden blijven als eilanden over. Dat zijn de laatste plekken die de vossen zullen innemen."
 
Onderzoek
In Brussel werd in het verleden al onderzoek verricht naar de stadsvossen. Hun populatie ging er van 2001 tot 2003 op vooruit van één naar vier nesten per vierkante kilometer. Omdat het fenomeen nog altijd weinig gedocumenteerd is in Vlaanderen, startte het INBO vorig jaar ook een onderzoek.

"Sinds 2008 onderzoeken we een gebied van 100 vierkante kilometer rond Geraardsbergen", legt Van Den Berge uit. "We hebben de nesten rond Gent geïnventariseerd en enquêtes gedaan bij doelgroepen zoals taxichauffeurs, die vaak 's nachts op de baan zijn. Daaruit blijkt dat vossen wel degelijk aanwezig zijn in de rand rond Gent. (belga/jv)