Volksgezondheid onderzoekt import bushmeat: "Maar straffen opleggen is moeilijk"

(Archieffoto)
(Archieffoto)
Sinds begin dit jaar loopt bij de federale overheidsdienst Volksgezondheid een onderzoek naar de import van bushmeat. Bedoeling is om met de resultaten gerichtere controles uit te voeren, zegt woordvoerder Jan Eyckmans in een reactie op de 'Pano'-reportage over de handel in vlees van wilde diersoorten.

Het onderzoek loopt nog tot eind dit jaar, daarna gaat de universiteit van Luik aan de slag met de resultaten. "We nemen systematisch DNA-stalen van de goederen die binnenkomen om te controleren of het gaat om beschermde diersoorten of niet", aldus Eyckmans. "Daarnaast verzamelen we ook gegevens over het aantal passagiers, waar de vlucht vandaan kwam en het aantal kilo bagage."

Straffen

De analyse komt er op vraag van minister van Leefmilieu Marie Christine Marghem (MR) en wordt door haar gefinancierd. De inspectiedienst van Leefmilieu werd ook versterkt met een tiental extra werknemers.

Doel is vooral om in kaart te brengen welk vlees er ons land binnenkomt. "Het gaat vaak om vlees van bedreigde diersoorten, wat dramatisch is voor het wildbestand", legt Eyckmans uit. Het is volgens hem wel moeilijk om sancties op te leggen. "Vaak zijn de reizigers geen Belgische staatsburgers, waardoor de straffen ondermaats zijn."

Gelijkaardig onderzoek

Frankrijk en Zwitserland hebben in de luchthavens van Parijs en Zürich een gelijkaardige onderzoek gedaan. Die resultaten kunnen naast de Belgische gegevens worden gelegd om een duidelijk beeld te krijgen van de invoer.

Volgens de FOD Financiën, die bevoegd is voor de douanediensten, worden er jaarlijks al 660 vluchten gecontroleerd. "Alle vluchten onder de loep nemen, is onmogelijk, maar dit is toch een aanvaardbaar aantal", stelt woordvoerder Francis Adyns. "Daarnaast controleren we maandelijks gemiddeld zeer gericht vijf vluchten op bushmeat." Ook de FOD Financiën zegt de resultaten van de studie af te wachten voordat ze verdere stappen onderneemt.

"Niet opdracht FAVV"

In de Kamer reageert minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) dat het federaal voedselagentschap (FAVV) bij controles in handelszaken en restaurants de laatste jaren geen illegaal ingevoerd bushmeat heeft aangetroffen. Het is echter niet de opdracht van het FAVV om tussen te komen bij particulieren, legt Ducarme uit op vragen van An Capoen (N-VA) en Dirk Janssens (Open Vld). De illegale import is ook vooral een bevoegdheid van de douanediensten, luidt het.

Denis Ducarme.
BELGA Denis Ducarme.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Caroline Bex

    Geef dan de zwaarste straf, dat deze invoerders hier niet meer binnen mogen!

  • Christophe Vandepoel

    Men moet zich toch afvragen wat ze op de overheid hebben liggen doen de afgelopen vele decennia. Ze staan werkelijk nog nergens in dit onland. Achter alles moeten ze aanhollen.

  • Jeroen Dekop

    Het Australisch systeem, alle valiezen worden besnuffelt bij aankomst door speciaal opgeleide honden. Duurt niet lang zeer doeltreffend. Grote panelen waarschuwen als men voedsel vervoert moet dit aangegeven worden zoniet boete. Die boete betaal je onmiddellijk of je gaat het land niet in.