Vogelgriep rukt op: in heel Nederland ophokplicht voor pluimvee, niet in België

Kippen.
ANP Kippen.
Het Nederlandse ministerie van Landbouw heeft vandaag een ophokplicht afgegeven voor commerciële pluimveehouders wegens de oprukkende vogelgriep. De griep is onder meer in Duitsland op meerdere plekken vastgesteld. In ons land is een ophokplicht momenteel niet aan de orde.

Nederlandse pluimveehouders met 250 of meer kippen moeten hun dieren vanaf middernacht voorlopig binnenhouden. De maatregel werd genomen nadat in het Duitse Bretzfeld, 50 kilometer ten noorden van Stuttgart, het H5-vogelgriepvirus was aangetroffen. Volgens de Nederlandse autoriteiten zou hierdoor de kans op verspreiding van het virus in andere delen van West-Europa toenemen. Over vier weken komen deskundigen bij onze noorderburen weer bij elkaar, om te kijken of de dreiging voldoende is afgenomen.

Trekroute

In België zijn er voorlopig geen plannen voor een ophokplicht. “Begin deze week is nog een herevaluatie gebeurd”, zegt Hélène Bonte, woordvoerster van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). “De besmetting in Duitsland is mogelijk gebeurd door een wilde vogel, die vloog op de Centraal-Europese route. De trekroutes met een impact op België zijn niet betrokken. De situatie wordt van dag tot dag gevolgd en mocht blijken dat ophokplicht voor pluimveehouders noodzakelijk is, zal deze maatregel onmiddellijk genomen worden.” De sector zal nauw betrokken worden bij de verdere evaluatie van de situatie.

De besmetting in Duitsland is mogelijk gebeurd door een wilde vogel, die vloog op de Centraal-Europese route

FAVV

Midden- en Oost-Europa

Het H5-vogelgriepvirus brak op 31 december uit in Oost-Polen. Inmiddels zijn uitbraken gemeld in meerdere landen in midden- en Oost-Europa (Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Tsjechië en Oekraïne). Ook zijn er twee dode, besmette wilde vogels gevonden: een in Polen en een in Duitsland vlak bij de Poolse grens.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Rik Kleinmond

    Ophokplicht, haha die zutte reeds jaren in kleine hokjes onder en bove opmekaar. Te veel dieren en te veel mensen by mejaar brengt ziektes, klaar.