VN waarschuwen na grootschalig onderzoek: “Miljoen soorten dieren en planten met uitsterven bedreigd”

De Sumatraanse tijger is een kritiek bedreigde diersoort.
AP De Sumatraanse tijger is een kritiek bedreigde diersoort.
In Parijs werd deze middag een nieuw VN-rapport voorgesteld over de teloorgang van de biodiversiteit op onze planeet. Van de naar schatting acht miljoen plant- en diersoorten op aarde, worden er ongeveer een miljoen bedreigd met uitsterven. Dat kan in veel gevallen al binnen enkele tientallen jaren gebeuren, concluderen internationale experts uit vijftig landen in een gezaghebbend rapport. De VN roepen de wereldleiders op om “doorslaggevende en ambitieuze actie” te ondernemen.

Volgens het IPBES, het biodiversiteitspanel van de Verenigde Naties, is de natuur in haar slechtste staat ooit. Soorten zullen tientallen of zelfs honderden keren sneller kunnen uitsterven dan gemiddeld was tijdens de afgelopen 10 miljoen jaar. De huidige pogingen om de teloorgang van de natuur een halt toe te roepen, zouden onvoldoende zijn.

Het rapport, dat 1.800 pagina’s telt en het resultaat is van drie jaar werk, stelt dat meer dan een half miljoen soorten aan land “onvoldoende habitat” hebben voor “overleven op lange termijn” en zullen uitsterven, tenzij hun habitat wordt hersteld. De onderzoekers zeggen verder ook dat de biodiversiteitscrisis de schuld van de mensheid is, maar dat er nog steeds tijd is om de Aarde te redden als regeringen, bedrijven én individuen actie ondernemen.

Er is nog steeds tijd om de natuur te herstellen, maar daarvoor moeten we de manier waarop we leven radicaal veranderen

Rapport IPBES

De voornaamste oorzaken van het uitsterven van soorten zijn volgens het rapport landgebruik, jacht en visserij. Daarna volgen klimaatverandering, vervuiling en het probleem van de invasieve soorten. De onderzoekers stellen dat de wereldbevolking sinds 1970 meer dan verdubbeld is: van 3,7 naar 7,6 miljard mensen. Daardoor groeide het aantal stedelijke gebieden en de mate waarin we beslag legden op natuurlijke hulpbronnen. 

Een van de voorbeelden is het verlies van 100 miljoen hectaren tropisch bos tussen 1980 en 2000. Dat komt vooral door veeteelt in Latijns-Amerika en de aanleg van plantages in Zuidoost-Azië. Sinds 1980 zou ook de plasticvervuiling zijn vertienvoudigd.

Toch zijn de wetenschappers nog hoopvol. “Maar er is nog steeds tijd om te beschermen wat er over is en om de natuur te herstellen, maar daarvoor moeten we de manier waarop we leven radicaal veranderen, inclusief de manier waarop de energie gebruiken, onze gewassen laten groeien en ons afval beheren”, schrijven ze ook nog.

Open brief van wetenschappers

De voorstelling van het rapport komt op hetzelfde moment als de publicatie van een open brief door meer dan 700 wetenschappers uit 50 verschillende landen. Volgens de ondertekenaars van Call4Nature, een initiatief van het Wereldnatuurfonds (WWF), is het rapport van het IPBES “een nieuwe noodkreet over het uitsterven van soorten, de achteruitgang van flora en fauna, het verlies van habitats en de vernietiging van ecosysteemdiensten”.

De milieuministers van de G7, de groep van toonaangevende westerse economieën, ontmoetten elkaar gisteren in Parijs. Ook zij stuurden een boodschap de wereld in. “De natuur voorziet ons van het voedsel dat we eten, de lucht die we inademen en het water dat we drinken”, stelden ze. “We zijn ervan afhankelijk om onze gewassen te verbouwen, ons van medicijnen te voorzien, ons te huisvesten en te kleden. Wanneer we de natuur vernietigen, vernietigen we de essentiële dingen waarvan we allemaal afhankelijk zijn.”
30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Els De Jong

  Verzet tegen het grote geld kan wél werken! O.a. Omwille van de natuur en behoud van het landschap, plaats voor de vogels en zeehonden is een project van 180 miljoen euro afgekeurd bij de Raad van State in NL. Dit alleen dankzij het verzet van inwoners, milieuclubs en recreanten. Zie: Brouwerseiland. In Schouwen beschermen we onze kust! Misschien is er iets in de buurt waarvoor je op wilt komen?

 • Andy De Schieter

  Als het geld opbrengt, zal elke diersoort uitsterven.

 • Guy Van Becelaere

  Weeral de vn onnozelaars met hun rapporten maar dat overbevolking de oorzaak is daar zwijgen ze zedig over waarom ? te laf of onbekwaam want hoe meer mensen hoe meer voedsel en hoe meer landbouwgrond nodig door boskap, waardoor planten en dieren verdwijnen toch niet zo moeilijk de vn is een zootje ongeregeld geworden of poen pakkers

 • Erik Desloover

  Wanneer gaat de VN eens werk maken van de overbevolking??

 • Jan Verstrepen

  We hebben er inderdaad een boeltje van gemaakt en het zal maar stoppen als er geen mens meer is want geld is het enige wat telt.