Vleesetende harpspons ontdekt op bodem oceaan

UNKNOWN
Een team van het Monterey Bay Aquarium keek raar op toen ze via een diepzeeduikboot op de bodem van de oceaan voor de Californische kust een wonderbaarlijk wezen aantroffen. De harpvormige spons bleek een nieuwe vleesetende sponssoort. Chondrocladia lyra is de wetenschappelijke naam van het nieuwe zeewezen met de hoogst uitzonderlijke vorm dat op zo'n 3.400 meter diepte werd gevonden (zie video onderaan).

Met de rechtopstaande tentakels vangt de harpspons, die met een soort wortels is vastgehecht aan de zeebodem, kleine prooien die met de stroming door de harpstructuur gedreven worden. Aan die tentakels zitten kleine haakjes. De vleesetende spons grijpt zo ook kleine schaaldieren. Eens de prooi vastzit in de harp, verpakt de spons die in een soort membraan en dan begint de trage vertering.

Sperma
De opgezwollen balletjes bovenaan de harptakken produceren spermapaketten. Die worden met de stroming meegezogen en belanden zo bij soortgenoten. Daar dringt de sperma door in de tentakels tot de kern van de gastharpspons, waar de eitjes bevrucht worden.