Vlaamse sportduikers spotten voor het eerst octopus in Zeeland

De Gewone achtarm (foto ter illustratie).
Wikipedia / Albert Kok De Gewone achtarm (foto ter illustratie).
Twee Vlaamse duikers hebben in augustus een octopus gezien bij de Zeelandbrug, de vijf kilometer langs verkeersbrug over de Oosterschelde. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat het dier in Zeeland is gesignaleerd, meldt de stichting Anemoon.

Ludo Nuytemans en Marc Devalckeneer zagen de achtarmige octopus tijdens een duik bij de Zeelandbrug op zo'n 16 meter diepte. Het beestje dook direct weg tussen de stenen. Ze maakten foto's van de octopus waarover deskundigen nu discussiëren.

Biologen van onderzoeksinstituut Naturalis uit Leiden vermoeden dat het om de 'Gewone achtarm' gaat die in de Noordzee voorkomt, maar amper meer wordt waargenomen. Andere deskundigen denken dat het om diens neef gaat, de 'Kleine achtarm'.

"De inktvis op de foto is zo'n 12 centimeter en staat niet duidelijk op de foto", zegt bioloog Peter H. van Bragt van de stichting Anemoon. "Daardoor is het lastig beoordelen om welke van de twee het nu gaat. De Kleine achtarm heeft één rij zuignappen op zijn arm, de Gewone achtarm twee rijen. En dat is net niet te zien."

In beide gevallen is de vondst uniek voor Zeeland. "Dit is erg bijzonder, zeer spectaculair te noemen. Het is de eerste keer dat het dier is waargenomen in de Zeeuwse delta", zegt Van Bragt. Hij denkt dat het gaat om een verdwaald exemplaar dat is meegedreven met de stroom.

De duikers brachten hun waarneming nu pas naar buiten om een toeloop van duikers te voorkomen. Van Bragt verwacht niet dat de octopus nog steeds op dezelfde plek zit, maar wel dat de inktvis ergens in de omgeving rondzwemt.

De octopus heeft genoeg te eten in de Oosterschelde. "Het eet krabbetjes, garnalen en visjes. Daar zijn er genoeg van in de Oosterschelde, maar ik verwacht niet dat het zal leiden tot een populatie van achtarmigen in de Oosterschelde. Daar heb je er sowieso al twee voor nodig", lacht van Bragt.

De achtarmige octopus is één van de drie inktvisfamilies. De achtarmigen komen amper in Nederland voor. De andere twee inktvissoorten (ook wel tienarmigen genoemd): de zeekatten en pijlinktvissen worden wel vaker gesignaleerd in de Zeeuwse wateren.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bob 3*D

    Het blijven Lieve beestjes, zeker in vrijheid in de natuur.Elk jaar worden door de duikers nesten gemaakt voor de cephia's.